Κορωνοϊός: Τα στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων που νοσούν βαριά

12:24 μ.μ. - Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Πέμ, 19/24/2020
Image: Κορωνοϊός: Τα στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων που νοσούν βαριά

Οι ειδικοί φοβούνται για την αντοχή του ΕΣΥ - Ολο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό νοσούν βαριά και πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών εξαιτίας του υψηλού ποσοστού θετικότητας αλλά και θνησιμότητας των τελευταίων ημερών από κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το ποσοστό θετικότητας του κοροναϊού έχει φτάσει το 12,5 (από όσους δηλαδή ελέγχθηκαν νοσεί το 12,5%). Το όριο ασφαλείας του δείκτη σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι στο 4%.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς όπως φαίνεται ο αριθμός των νοσηλευόμενων δεν απέχει πολύ από το βαρύ ψυχολογικό όριο των 4.000. Ειδικότερα χτες οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανήλθαν χθες το βράδυ σε 3.918 με το 1/5 αυτών να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άλλες μονάδες.

Σοκάρει τους ειδικούς η αύξηση των βαριά νοσούντων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr αυτό που τρομάζει τους λοιμωξιολόγους είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που ασθενούν βαριά.

Δηλαδή πρόκειται για περιπτώσεις που περνούν την αρρώστια με βαριά συμπτώματα, κάτι που σημαίνει ότι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, είτε μένουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα είτε διασωληνώνονται.

Οι πληροφορίες από τους επιστήμονες είναι ότι αυτό το γεγονός το έχουν υπογραμμίσει στην κυβέρνηση και φοβούνται για την αντοχή του ΕΣΥ. Διότι όσο αυξάνονται οι βαριά ασθενείς και οι ηλικιωμένοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ, τόσο θα λιγοστεύουν τα κρεβάτια. Και φυσικά θα έχουμε αύξηση θανάτων. 

hxonews

Σύμφωνα με την επιτροπή λοιμωξιολόγων μάλιστα τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν στα χέρια τους διαφέρουν πολύ από αυτά που είχαν στο πρώτο κύμα.

Ειδικότερα στο πρώτο κύμα αλλά και μέχρι πρότινος υπήρχαν πολλά κρούσματα αλλά όχι τόσο βαριά και γι’ αυτό άντεχε το σύστημα.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς με Covid-19 είτε δεν εμφάνιζαν συμπτώματα, είτε περνούσαν τη νόσο ελαφρά και δεν χρειάζονταν να πάνε νοσοκομείο. Τώρα οι περισσότεροι περνούν την νόσο βαριά και γι’ αυτό έχουν γεμίσει οι κλίνες του ΕΣΥ.

Μαύρο ρεκόρ θανάτων – Γεμίζουν οι ΜΕθ

Οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών άλλωστε αποδεικνύονται τόσο από το «μαύρο» ρεκόρ των νεκρών όσο και από τις κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες η πληρότητα έχει φτάσει το 82%.

Συγκεκριμένα περίπου 2.460 κρούσματα κοροναϊού,  41 θανάτοι και 45 εισαγωγές σε ΜΕΘ με αυξητικές τάσεις σημειώνονται κάθε 24ωρο, το τελευταίο 12ημέρο από τις 5-16 Νοεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 2.9511 κρούσματα, 492 θάνατοι ενώ εισήλθαν στις ΜΕΘ περίπου 550 συνάνθρωποί μας.

Υπολογίζεται επίσης πως το ποσοστό των νεκρών που χάνουν τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ είναι σε ποσοστό 40-50%.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τους ημερήσιους θανάτους μεταξύ χωρών με ίδιο πληθυσμό και έκταση, ενώ το Βέλγιο συνεχίζει να είναι μακράν πρώτο στην «μαύρη» λίστα. 

hxonews

Όσον αφορά τις ΜΕΘ, η κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη.

Η σκληρότερη μάχη δίνεται στην Θεσσαλονίκη καθώς από τους 3.500 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως χτες σε ολόκληρη τη χώρα 3209 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κοροναϊο.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στις εντατικές 480 ασθενείς, ενώ τη μάχη έχασαν 60 συμπολίτες μας.

Σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού από στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του. 

hxonews

in.gr