Κορωνοϊός - Συναγερμός στις νεαρές ηλικίες: Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

9:30 π.μ. - Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
09:08 π.μ. - Πέμ, 06/30/2020
Image: Κορωνοϊός - Συναγερμός στις νεαρές ηλικίες: Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει σχετικά με την εξάπλωση που σημειώνει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους όπου τα κρούσματα καταγράφουν συνεχή αύξηση

Άλλωστε, και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διεμήνυσε σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα πως οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων κορονοϊού.

Έχοντας κουραστεί από τα lockdown και λαχταρώντας να απολαύσουν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, οι νέοι σε ορισμένες χώρες συμβάλλουν στην έξαρση της πανδημίας, καθώς συνωστίζονται σε πάρτι, μπάρμπεκιου και διακοπές. Ακόμα και στη Γενεύη, όπου εδρεύει ο ΠΟΥ, τα κλαμπ και τα καμπαρέ έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις ενδείξεις ότι σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα προέρχονταν από εκεί.

«Οι νεότεροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι έχουν ευθύνη», είπε ο επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ – και πατέρας τριών παιδιών – Μάικ Ράιαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης. «Ρωτήστε τους εαυτούς σας: πρέπει πραγματικά να πάω σε αυτό το πάρτι;». Ο Ράιαν επισήμανε ότι οι νέοι είναι συχνά επιφυλακτικοί στο να δώσουν λεπτομέρειες ή να αποκαλύψουν ονόματα φίλων τους για την ιχνηλάτηση των επαφών τους. «Είναι σκληρό, όμως αυτό χρειάζεται για να σταματήσουμε τον ιό», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΠΟΥ.

Εκτός του να μειώσουν τους κινδύνους για άλλους, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκχοβ σημείωσε πως οι νέοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς ακόμα και μια ηπιότερη εκδοχή της νόσου ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Μήνυμα Κικίλια προς τους νέους

Την σημασία τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της λοίμωξης covid 19, επισήμανε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι άτρωτοι. Ο υπουργός είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των νοσηλευτικών δομών της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19.

Ο υπουργός Υγείας, στην έναρξη των εργασιών δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη. Σήμερα έχουμε δύο συνεχόμενες συνεδρίες με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-εκπαίδευσης από το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.

Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα. Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου. Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Κορονοϊός στο στρατό και στα νοσοκομεία

Δέκα είναι συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στο πλαίσιο της ιχνηλάτισης από τον ΕΟΔΥ των επαφών ενός αξιωματικού και τεσσάρων οπλιτών που είχαν βρεθεί θετικοί την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με το lawandorder.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν από τεστ, ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών των πέντε νέων κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί.

Επιπλέον, επτά ειδικευόμενοι γιατροί έχουν βρεθεί θετικοί στη Λάρισσα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο άλλοι δύο στο Γενικό νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησαν για τη διασπορά του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Σύψας: Να σταματήσουν οι λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς. «Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 124 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1349 (27.1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 210 θάνατοι, 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

dikaiologitika.gr