Κορωνοϊός: Συγκλονιστικό timelapse με την εξάπλωσή του - video

1:52 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
01:07 μ.μ. - Πέμ, 16/52/2020

Η επέλαση του νέου κορωνοϊού Sars-Cov-2 τους τελευταίους έξι μήνες έχει μετατρέψει την καθημερινότητά μας σε ... ταινία θρίλερ

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Μπορεί στην αρχή να μην είχε όνομα αλλά από τον Ιανουάριο και μετά ο ιός άρχισε να επεκτείνεται άκρως επιθετικά από τη μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη, προσβάλλοντας μέχρι στιγμής σχεδόν 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το διαφορετικό της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο ιός είναι η επιθετική φύση της και η μεγάλη θνητότητα που παρατηρείται, ειδικά μεταξύ των ευπαθών ομάδων.

Οι σχεδιαστές οπτικοποίησης δεδομένων της Global Stats χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις αναφορές κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να δημιουργήσουν ένα timelapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δείχνει, επίσης, πώς τα ποσοστά θανάτου έχουν μετατοπιστεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται και η δυναμική της πανδημίας έχει αλλάξει, αλλά και ορόσημα με την πάροδο του χρόνου, όπως το πρώτο γνωστό κρούσμα και όταν η Covid-19 κηρύχθηκε πανδημία.

Πλέον τον Ιούλιο του 2020 ελάχιστα μέρη έχουν μείνει αλώβητα από τον ιό όπως η Τόνγκα, η Σαμόα και η Μικρονησία.

Το ξέσπασμα πνευμονίας αναφέρθηκε από τους αξιωματούχους υγείας της Ουχάν στις 31 Δεκεμβρίου. Στις 10 Ιανουαρίου η Κίνα ανέφερε τον πρώτο θάνατο που φαίνεται να είχε προκληθεί από τον μυστηριώδη ιό. Υπήρχαν 59 γνωστά κρούσματα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το animation.

Δύο εβδομάδες από τη στιγμή που αναφέρθηκε η νέα ασθένεια, ο ιός έκανε το άλμα σε άλλη χώρα. Μια γυναίκα στα 60 της που δεν είχε πάει στην αγορά θαλασσινών φάνηκε να έχει μολυνθεί με τον νέο ιό. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, η ασθένεια είχε αναγνωριστεί ως ένας νέος κορονοϊός και οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο τους κρούσμα.

Μέχρι το τέλος Γενάρη υπήρχαν 224 νεκροί και 11.000 νοσούντες ενώ ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Από εκεί και πέρα, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Η Κίνα αποκάλυψε σχεδόν 15.000 κρούσματα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ο ιός είχε ήδη σκοτώσει πάνω από 13.000 άτομα σε τρεις χώρες και είχε μολύνει πάνω από 58.000 ανθρώπους.

Κορωνοϊός: H εξάπλωση

Ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων άρχισε να εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Νότια Ασία, όπως φαίνεται από τις μικρές γκρίζες κουκκίδες στον κινούμενο χάρτη της Global Stats.

Στις 11 Φεβρουαρίου ο ιός πήρε το όνομα SARS-CoV-2, έχοντας στενή σχέση με τον ιό που προκάλεσε το SARS περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα. Η ασθένεια που προκλήθηκε από τον νέο ιό ονομάστηκε Covid-19.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, περισσότερα από 86.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και σχεδόν 3.000 είχαν χάσει τη ζωή τους οδηγώντας το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας σε πάνω από το 3% -ποσοστό μεγαλύτερο κατά τρεις φορές από αυτό της γρίπης.

Ο κορωνοϊός κηρύσσεται και επίσημα πανδημία

Η 11η Μαρτίου ήταν μία ιστορική μέρα στην πορεία της ασθένειας καθώς ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κήρυξε τον κορονοϊό πανδημία, μετά από εβδομάδες πιέσεων για να το πράξει.

Ο ιός είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους και είχε σκοτώσει πάνω από 4.500. Μέχρι τα μέσα του μήνα, υπήρχαν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού εκτός της Κίνας απ' ό,τι στη χώρα από την οποία προήλθε και στις 26 Μαρτίου οι ΗΠΑ έγιναν επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερα κρούσματα από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Την 1η Απριλίου, ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι θάνατοι άνω των 2.000 Αμερικανών αναφέρθηκαν σε μία ημέρα στις 11 Απριλίου, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,5 εκατομμύρια παγκοσμίως ενώ οι νεκροί είναι πάνω από 584.000.

dikaiologitika.gr