Κορωνοϊός : Στον «πάγο» αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

9:50 π.μ. - Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Παρ, 03/50/2020
Image: Κορωνοϊός : Στον «πάγο» αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν εκτός απροόπτου σε ισχύ από τις αρχές του 2021

Στον «πάγο» και με υπουργική απόφαση μπαίνει η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών την οποία κανονικά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωνόταν εντός των ημερών.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε αυτό το μέτωπο, με αποτέλεσμα ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας να έχει ανακοινώσει πως ο ΕΝΦΙΑ του 2020 δεν θα έχει την παραμικρή μεταβολή σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2019 ενώ, εκτός νεότερων ανατροπών, οι νέες αντικειμενικές αξίες σχεδιάζεται πλέον να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής είναι έτοιμο το 50% των τιμών ζώνης και αφορούν περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης έχει παραδοθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα τιμών ζώνης ωστόσο αυτές επανεξετάζονται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών καθώς καταγράφονται αποκλίσεις με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβολαιογραφεία.

Για τις 2.900 περιοχές που είχε δρομολογηθεί η ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα παγώνει η διαδικασία με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στην ματαίωση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 8% φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών

Όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κοροναϊού (COVID-19) και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, προβαίνει από 03.04.2020 σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.

Οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών «η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών και θα προωθηθεί κανονικά, καθώς αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή και στον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία».

in.gr