Κορωνοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού για δεύτερο κύμα πανδημίας – Υγειονομικές «βόμβες» οι οίκοι ευγηρίας

7:21 π.μ. - Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 π.μ. - Πέμ, 03/21/2020
Image: Κορωνοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού για δεύτερο κύμα πανδημίας – Υγειονομικές «βόμβες» οι οίκοι ευγηρίας

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές το κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε γηροκομείο στο Μοσχάτο

Σταθερά σε τριψήφιο αριθμό παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία που θα διαγράψει ο κοροναϊός στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων του Αυγούστου αλλά και η συμπεριφορά όλων όσων έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μεγάλο κρας τεστ θα αποτελέσει το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου για το πως θα εξελιχθεί ο κοροναϊός.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Μπορεί ο αριθμός να είναι μικρότερος από άλλες ημέρες, ωστόσο μετά από ημέρες που έφτασε ακόμα και τα 157, ακολουθεί και πάλι αυξητική τάση.

Έτσι, εύλογα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει», αφού οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να ευκολία να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τον φονικό ιό.

Την κατάσταση περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας πως «πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει».

Συναγερμός σε γηροκομείο

Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές, μετά τη νέα εστία κοροναϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι.

H ανησυχία μετά τις μολύνσεις που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Μαρούσι είναι έντονη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε δομές φιλοξενίας αυξάνεται εν’ αναμονή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται την ώρα που οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι αυξάνονται δραματικά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο γηροκομείο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.

Πρόκειται για 18 φιλοξενούμενους και 1 μέλος του προσωπικού. Έτσι, αποφασίστηκε το εν λόγω γηροκομείο να μπει σε καραντίνα, για 10 ημερες, από 02/09/2020 και ώρα 21.00 έως 12/09/2020 και ώρα 21.00.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Σημειώνεται ακόμα πως η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

in.gr