Κορωνοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, «υγειονομική βόμβα» η Θεσσαλονίκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

8:26 π.μ. - Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020
08:11 π.μ. - Τετ, 11/26/2020
Image: Κορωνοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, «υγειονομική βόμβα» η Θεσσαλονίκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε Αττική και η Bόρεια Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων, με την κατάσταση, ιδίως στην Θεσσαλονίκη,την οποία ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» να γίνεται ολοένα και πιο πιεστική

Ο κ. Κικίλιας, ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση για την αντοχή του ΕΣΥ και των ΜΕΘ ελέω της πίεσης που υφίστανται λόγω κορονοϊού, πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ, η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη φτάνει το 32%.

Ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος και όπως τόνισε «αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε το τελευταίο διάστημα και πως εκτάθηκε η νόσος, δεν προσέξαμε».

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου για να μπουν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, σημείωσε πως «το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ», ανέφερε, πετώντας «καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έρευνα ΑΠΘ: Αυξάνεται η συγκέντρωση στα λύματα

Η Θεσσαλονίκη την Τέταρτη μέτρησε 652 κρούσματα, ξεπερνώντας την Αττική (588), με τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στην συμπρωτεύουσα να «μαρτυρούν» και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Προ δύο εβδομάδων, είχαν φτάσει το 290%, ποσοστό, που συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων», ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη τα κρούσματα

Κοτανίδου: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, στην συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, αναφέρθηκε και στα ποσοστά θνητότητας από τις ΜΕΘ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτελεί ψέμα πως η θνητότητα είναι μεγάλη σε ποσοστό, καθώς αντιστοιχεί σε 60 κατοίκους ανά 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδαςκαθώς ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 62 στην Ημαθία, 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 44 στην Καβάλα, 43 στην Πιερία, 43 στις Σέρρες, 38 στην Πέλλα. Τέλος, η Λάρισα κατέγραψε 168 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Και πάλι πρωτιά για Θεσσαλονίκη, μαζί με Αττική ξεπερνούν τα 1200 κρούσματα

Κορονοϊός Ελλάδα: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2384 νέα κρούσματα. Διαβάστε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων για την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου.

- 50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

- 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Ανακοινώνουμε 2384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

dikaiologitika.gr