Κορωνοϊός: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου

8:31 π.μ. - Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Πέμ, 07/31/2022
Image: Κορωνοϊός: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου

Σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου, για 400.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 χρόνων

Τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα χορηγείται από σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σήμερα άνοιξε, για 400.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 χρόνων η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση. Ενώ, την επόμενη εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού θα έχουν οι πολίτες ηλικίας 70 έως 79 χρόνων και στη συνέχεια όσοι είναι ηλικίας 60 έως 69 χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη 5 Απριλίου στην έκτακτη ενημέρωση πως προτείνεται, συνεκτιμώντας τα στοιχεία από την διεθνή βιβλιογραφία και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου (ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης) σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ειδικότερα, η τέταρτη δόση εμβολίου, με mRNA εμβόλιο και σε διάστημα 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό από την τρίτη δόση εμβολίου, προτείνεται στις εξής ομάδες:

Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Η σύσταση για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στις παραπάνω ομάδες, «θα έχει όφελος καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα ανοίγει στις 7 Απριλίου για να κλείσουν ραντεβού οι άνω των 80 ετών και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, δεν προτείνεται τέταρτη δόση.

Αναφορικά, με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τα εξής:

Για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, με ανοσοκατάστολη και νοσήματα υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση και νεφρική ανεπάρκεια) εγκρίθηκε η χορήγηση τέταρτη δόσης, η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί 3 μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης

Για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (δηλαδή παιδιά με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση μετά από 6 μήνες από την προηγούμενη δόση

Τέλος, επεσήμανε πως οι μελέτες εμβολιασμών για παιδιά κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι προς ώρας.

Ακόμη, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δυο δόσεων του βασικού εμβολιασμού (πρώτης και δεύτερης δόσης) με mRNA εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό.

Η επιτροπή αποφάσισε την αλλαγή των διαστημάτων, από 3 εβδομάδες που ισχύει τώρα για το Pfizer και 4 εβδομάδες για το Moderna, στις 8 εβδομάδες και για τα δυο σκευάσματα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, μελέτες έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα αυξάνεται όταν το μεσοδιάστημα χορήγησης του βασικού εμβολιασμού (1 και 2 δόση) υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες, ενώ μειώνεται και ο μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, ιδίως σε άνδρες νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών , αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Η σύσταση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόση (τρίτη δόση) παραμένει στους 3 μήνες μετά τις δυο πρώτες δόσεις. Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή τη 3η δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

neakriti.gr