Κορωνοϊός: Παρατάσεις και πάγωμα προστίμων για το Κτηματολόγιο

10:29 π.μ. - Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Τετ, 18/29/2020
Image: Κορωνοϊός: Παρατάσεις και πάγωμα προστίμων για το Κτηματολόγιο

«Παγώνουν» τα νέα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο τα οποία επρόκειτο να θεσμοθετηθούν μέσα στον Απρίλιο

«Παγώνουν» τα νέα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο τα οποία επρόκειτο να θεσμοθετηθούν μέσα στον Απρίλιο, ενώ έρχεται και παράταση για την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων.

Στο Κτηματολόγιο δίνουν έμφαση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και προτρέπουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά όλες τις υποθέσεις τους, όπως είναι για παράδειγμα η υποβολή των δηλώσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Κτηματολόγιο προχώρησαν στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, έτσι ώστε οι όποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δήλωση κατά το στάδιο της ανάρτησης να γίνονται ηλεκτρονικά και να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπου κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων μέχρι τις 27 Μαρτίου 2020, για τα Κεντρικά Γραφεία του Κτηματολογίου (που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Μεσογείων 288), ανακοινώθηκε μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας για τους επισκέπτες που θα περιμένουν στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και τη διατήρηση της ελάχιστης απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, στα Γραφεία Κτηματογράφησης αλλά και στα υποθηκοφυλακεία που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, στην περίπτωση που είναι απαραίτητες οι διά ζώσης συναλλαγές, από εδώ και πέρα, η όποια διεκπεραίωση θα γίνεται με έναν συναλλασσόμενο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Και εδώ, για τυχόν αναμονή εκτός χώρου, τηρείται η ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων.

Η ανάρτηση για τον Δήμο Αθηναίων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο προχωρούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σε παράταση. Κι αυτό διότι αρκετές συναλλαγές απαιτούν φυσική παρουσία (για κάποιους ιδιοκτήτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στις δηλώσεις τους) στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Επιπλέον, το γεγονός ότι και η θεσμοθέτηση των νέων κλιμακωτών προστίμων θα πάει και αυτή – τουλάχιστον – δύο μήνες πίσω, σημαίνει πως τα νέα πρόστιμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Τυπικά αυτό σημαίνει, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, πως παίρνει σιωπηρή παράταση και η συλλογή δηλώσεων στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης.

cnn.gr