Κορωνοϊός: Παίρνει εξιτήριο η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη - Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

9:02 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Πέμ, 12/02/2020
Image: Κορωνοϊός: Παίρνει εξιτήριο η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη - Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται πάρει εξιτήριο η 38χρονη, η οποία ήταν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η 38χρονη από την Θεσσαλονίκη, νόσησε μετά την επιστροφή της από το Μιλάνο και τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ. Ανάμεσα σε αυτούς που μολύνθηκαν στην συνέχεια, ήταν και ο γιος της.

Η γυναίκα που ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, παρουσίασε ήπια συμπτώματα σε όλη την διάρκεια της νοσηλείας της, όπως και ο γιος της. Ολα κύλησαν ομαλά και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο σύντομα.

Η θεραπεία τόσο της 38χρονης όσο και του γιου της, θα συνεχιστεί για περίπου δέκα ημέρες, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να φύγει εντελώς ο κίνδυνος, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Στη λίστα των χωρών που καταγράφουν θανάτους από τον κορονοϊό εισήλθε δυστυχώς και η Ελλάδα, καθώς έχασε τη μάχη ο 66χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στην Πάτρα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. «Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Ο άτυχος άνδρας ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας και είχε προσβληθεί από τον ιό, σε ταξίδι του σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός συμμετείχε σε ομαδική εκδρομή στους Άγιους Τόπους και το όρος Σινά, μαζί με άλλα 53 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, 51 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, 47 εκ των ταξιδιωτών και 4 επαφές τους.

Οι ταξιδιώτες επέστρεψαν Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου και όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αρχικά απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αλλά δεν θεωρήθηκε ύποπτο κρούσματος Covid-19, καθώς έως εκείνη την ώρα στον ορισμό του κρούσματος οι μόνες χώρες που λαμβάνονταν υπόψη ήταν η Κίνα και οι πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας.

Την Καθαρά Δευτέρα μεταβαίνει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, περνάει το βράδυ στη μονάδα βραχείας νοσηλείας, ενώ την Τρίτη 3 Μαρτίου μπαίνει στο θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής. Λαμβάνεται δείγμα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κορονοϊό και εισάγεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης την Τέταρτη, όταν και επιβεβαιώνονται πως πρόκειται για κρούσμα του Covid-19. Ο 66χρονος διασωληνώθηκε ξημερώματα Παρασκευής, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει σοβαρή.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός φέρεται να αντιμετώπιζε και σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες ανέφεραν πως αντιμετώπιζε και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ τις τελευταίες ώρες τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη.

Παρά τη μάχη του ίδιου, γιατρών και να νοσηλευτών να κρατηθεί ο 66χρονος στη ζωή, ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στις 3.15.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 99, ανάμεσα τους και το πρώτο θύμα.

dikaiologitika.gr