Κορωνοϊός: Οι ασυμπτωματικοί ενήλικες μεταδίδουν τον ιό συχνότερα από τα παιδιά

9:52 π.μ. - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Τρί, 15/52/2020
Image: Κορωνοϊός: Οι ασυμπτωματικοί ενήλικες μεταδίδουν τον ιό συχνότερα από τα παιδιά

Μία νέα έρευνα επικεφαλής της οποίας ήταν ο παιδίατρος δρ Κάρλο Αγκοστόνι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου δίνει νέα στοιχεία αναφορικά με τη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από τους ασυμπτωματικούς ενήλικες αλλά και τα παιδιά

Σύμφωνα με την ιταλική μελέτη, οι ενήλικες έχουν σχεδόν δεκαπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παιδιά πιθανότατα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασυμπτωματική εξάπλωση της Covid-19. Συγκεκριμένα, μόνο το 1,2% των παιδιών χωρίς καθόλου συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μιλάνο για άλλη αιτία, έναντι ποσοστού ασυμπτωματικών 9,2% μεταξύ των ενηλίκων.

Κορωνοϊός - ενήλικες - παιδιά

«Τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι τα παιδιά είναι συχνότερα ασυμπτωματικά σε σχέση με τους μεγάλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, παιδίατρος δρ Κάρλο Αγκοστόνι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και πρόσθεσε πως τα ευρήματα «επιτρέπουν στις ιταλικές αρχές να ξεκινήσουν το νέο σχολικό έτος με λιγότερο απαισιόδοξη διάθεση», όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων 83 παιδιών ηλικίας ενός έως 11 ετών και 131 ενηλίκων 57 έως 84 ετών, που έκαναν προληπτικό τεστ για κορωνοϊό κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο Fondazione Ca'Granda του Μιλάνου. Η ιταλική μελέτη της οποίας ολόκληρη την επιστημονική δημοσίευση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναφέρει ότι έως το 80% των ενηλίκων με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / dikaiologitika.gr