Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην Κρήτη από την Τρίτη το πρωί

1:11 μ.μ. - Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
01:10 μ.μ. - Σάβ, 31/11/2020
Image: Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην Κρήτη από την Τρίτη το πρωί

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 12- 5 σε όλη τη χώρα

Αναλυτικά τι θα ισχύσει στην Κρήτη

Αλλάζουν τα δεδομένα για την Κρήτη αναφορικά με τα μέτρα που εδώ και μέρες έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στους νομούς του νησιού.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, διερύνονται τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Τρίτη το πρωί και για τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι και στο επίπεδο 2 δηλαδή το Ηράκλειο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πλέον οι ζώνες επιτήρησης από 4 γίνονται δύο: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου με την Κρήτη να εντάσσεται στην πρώτη ζώνη εκεί δηλαδή που εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» ( Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι) και το «κίτρινο» (Λασίθι) .

Όπως ανέφερε εκεί θα ισχύουν τα ήδη γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.

Αναλυτικότερα για την Κρήτη θα ισχύουν τα εξής μέτρα :

-Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

-Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

-Όχι συναθροίσεις

-Πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Τι θα ισχύσει για τις άλλες περιοχές της χώρας

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί».

Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Πηγή Νέα Κρήτη