Κορωνοϊός: Καμπανάκι και για την Καστοριά μετά την Ξάνθη – Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα
Τους επιστήμονες ανησυχούν οι τοπικές εξάρσεις που εκδηλώνονται, αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί
Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων την Τετάρτη.
Τους επιστήμονες ανησυχούν οι τοπικές εξάρσεις που εκδηλώνονται, αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί.
Ανησυχία για την Ξάνθη
Τις τελευταίες εβδομάδες, η περιοχή της Ξάνθης, εξελίσσεται στην πιο «ενεργή» επιδημική εστία.
Τα 12 από τα συνολικά 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τα οποία προστέθηκαν στα περίπου 160 κρούσματα που μετρά η περιοχή από τις αρχές Ιουνίου.
Τα περισσότερα από τα 12 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού και πέρα από τα ορεινά Πομακοχώρια του Δήμου Μύκης που ήταν αρχικά στο επίκεντρο της επιδημίας.
ΠΟΕΔΗΝ: Απίστευτες ελλείψεις στο νοσοκομείο Ξάνθης
Την ώρα που η Ξάνθη αντιμετωπίζει αναζωπύρωση του κοροναϊού, μια απίστευτη καταγγελία για το νοσοκομείο της περιοχής έρχεται στο φως.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η κατάσταση στην Ξάνθη είναι εκτός ελέγχου, καθώς συνεχώς εισάγονται νέα κρούσματα ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει μηχάνημα εργαστηριακού ελέγχου για κοροναϊό.
Αυτό έχει ως συνέπεια να νοσηλεύονται αποκλειστικά οι ασθενείς που είναι ύποπτα κρούσματα του Covid-19 και όταν το τεστ τους επιβεβαιωθεί από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, να μεταφέρονται εκεί στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι ασθενείς και ειδικά αυτοί που πρέπει να χειρουργηθούν έρχονται σε… δεύτερη μοίρα καθώς τα χειρουργεία αναβάλλονται συνεχώς.
Παράλληλα, το νοσοκομείο Ξάνθης αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, «ξεγελάστηκαν όσοι πίστεψαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι εκτός ελέγχου.
Ξεγελάστηκαν όσοι πίστεψαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό.
Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης συνεχώς εισάγονται ύποπτα κρούσματα με ήπια ή σοβαρότερα προβλήματα. Στη κλινική νοσηλεύονται περί τους έξι ασθενείς κάθε ημέρα που είναι ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό.
Απορία προκαλεί γιατί κωλυσιεργούν και δεν προμηθεύουν με ένα μηχάνημα για να γίνεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης εργαστηριακός έλεγχος για κοροναϊό. Σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα.
Τα δείγματα αποστέλλονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη και κάνουν δύο ή τρεις ημέρες να βγούνε. Βαλτώνουν τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης ως ύποπτα κρούσματα. Μόνο όταν επιβεβαιώνονται μεταφέρονται στο Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης.
Η έλλειψη μηχανήματος για εργαστηριακό έλεγχο είναι αιτία αναβολής των περισσότερων χειρουργείων αφού αδυνατούν να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο. Ασθενείς περιμένουν ένα χρόνο να χειρουργηθούν και όταν έρχεται η σειρά τους αναβάλλεται το χειρουργείο επειδή δεν μπορούν να κάνουν το τεστ κοροναϊού που είναι απαραίτητο. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν και πληρώνουν 120 ευρώ σε ιδιώτη για να μη χάσουν τη σειρά τους και να χειρουργηθούν.
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο. Ένας γιατρός χωρίς ειδικευόμενο περιθάλπει τα περιστατικά και δύο νοσηλεύτριες. Και όμως στο Νοσοκομείο της Ξάνθης κανείς εργαζόμενος δεν άξιζε για το υπουργείο Υγείας να πάρει τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.
Φαίνεται ότι κάνουν λιγότερη δουλειά από διοικητικούς υπαλλήλους. από συναδέλφους που έλειπαν με άδειες,από προϊσταμένους σε άσχετες δουλειές ή νοσοκομεία που νοσήλευσαν ελάχιστα ύποπτα κρούσματα».
Παρακολούθηση της πορείας του ιού στην Καστοριά
Υπό στενή παρακολούθηση από τους ειδικούς βρίσκεται και η περιοχή της Καστοριάς, όπου πριν τρεις μήνες καταγράφηκε μεγάλη έξαρση του ιού.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του νοσοκομείου και του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα θετικά στον κοροναϊο, 3 εκ των οποίων διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οπως και η διενέργεια των τεστ.
Νέο κρούσμα κορονοϊού στη Ζάκυνθο- Είχε έρθει πρόσφατα από Γερμανία
Στο μεταξύ, νέο κρούσμα κοροναϊού καταγράφει η Ζάκυνθος, αφού βρέθηκε θετικός άνδρας που μπήκε στο νοσοκομείο την Κυριακή το βράδυ με υψηλό πυρετό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του ermisnews.gr, ο άνδρας ζακυνθινής καταγωγής είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Γερμανία στο νησί, όπου και εμφάνισε συμπτώματα με αποτέλεσμα να προσέλθει προς εξέταση στο Νοσοκομείο.
Από τον άνδρα ελήφθη δείγμα τον οποίο στάλθηκε στο ινστιτούτο Παστέρ και βρέθηκε θετικό. Πλέον η Ζάκυνθος μετρά το 7ο θετικό κρούσμα κορονοϊού, έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα που δεν είχε κανένα.
Αγχώνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς
Ενόψει του ανοίγματος των πτήσεων την Τετάρτη, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου η απελευθέρωση του τουρισμού να μην θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, η περίπτωση του άνδρα, που ήρθε από το εξωτερικό, έκανε τεστ για τον κοροναϊό και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ είχε ήδη μεταβεί στην Αίγινα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως αποτελεσματικά.
Τους επιστήμονες ανησυχούν και τα εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί, είναι ασυμπτωματικοί.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, τα τρία από τα 15 νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα.
Πέρα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τελικά και όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πρόκειται για τους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Κήπων, καθώς και των Καστανιών.
Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο.
Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού.
15 νέα κρούσματα
Συνολικά 15 νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Από τα 15 κρούσματα τα τρία είναι εισαγόμενα, από πτήσεις εξωτερικού και 12 από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.390 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).
Από το σύνολο των 3.390 κρουσμάτων, 757 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.881 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
in.gr