Κορωνοϊός: Γιατί τρομάζει τους λοιμωξιολόγους ο Αύγουστος – Νέα μέτρα προ των πυλών

9:53 π.μ. - Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
09:08 π.μ. - Τρί, 04/53/2020
Image: Κορωνοϊός: Γιατί τρομάζει τους λοιμωξιολόγους ο Αύγουστος – Νέα μέτρα προ των πυλών

Μέχρι στιγμής βέβαια η κυβέρνηση εστιάζει στην αυστηρή επιτήρηση και στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο

Προς την εφαρμογή νέων μέτρων οδεύει η κυβέρνηση, καθώς η ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής βέβαια η Πολιτεία εστιάζει στην αυστηρή επιτήρηση και στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο. Ωστόσο αν ο ιός δεν περιοριστεί και αν οι επικίνδυνες εστίες δεν κλείσουν, στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην παρούσα φάση είναι ο συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα κρούσματα που «ξεφυτρώνουν» από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως από γάμους. Μάλιστα οι ειδικοί δεν σταματούν να εφιστούν την προσοχή στους νέους επισημαίνοντας πως ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ και «χτυπά» απροειδοποίητα. Ακόμη δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες τρεις μέρες, αλλά και η κορύφωση των εκδρομέων του Αυγούστου με τις αρχές να προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους σε λιμάνια, νησιά και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του στη χτεσινή του ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε θα εξεταστούν το ωράριο στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ) ή περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τίποτα και μάλιστα συνέδεσε την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων με το κατά πόσον θα τηρηθούν πιστά και άρα θα αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και για την απαγόρευση θέσεων ορθίων σε μπαρ κλπ.

Το ωράριο και τα τοπικά lockdown αποτελούν φυσικά και μία απειλή προς τους καταστηματάρχες της εστίασης και των τουριστικών περιοχών, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Το πιο σκληρό είναι να βρίσκεται κανείς στη ΜΕΘ ή να χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε μέτρο, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Για τα πλοία και την αύξηση της πληρότητας στο 80% δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε διάσταση με τους ειδικούς για την αύξηση της πληρότητας.

Πάντως απ΄ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στο πλάνο της άμεσα την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες, αν και είναι ένα μέτρο το οποίο οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί πως υπάρχει και αυτό στη λίστα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος πάντως των τελευταίων ημερών είναι τα πάρτι σε βίλες και beach bar αλλά και οι γάμοι που εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες.

Υγειονομική βόμβα τα πάρτι

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος σωματείου επιχειρήσεων χώρας Μυκόνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα κορόνα–πάρτι στο νησί των ανέμων καθώς και πως αυτά πλήττουν την υγεία και την τοπική οικονομία.

Τα ιδιωτικά πάρτι έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, ωστόσο φέτος το φαινόμενο έχει ενταθεί γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Ο κόσμος καταφεύγει σε αυτά τα πάρτι που δεν υπάρχουν περιορισμοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Και πριν την άφιξη του Υπουργού, υπήρχε προσπάθεια από το σωματείο σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου να σταματήσουμε τα πάρτι αυτά», ανέφερε.

«Βέβαια υπάρχει κενό στο νομικοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές κατοικίες. Μπορεί κανείς να τα σταματήσει με έμμεσους τρόπους, όπως είναι η διατάραξη κοινής ησυχίας. Οι έλεγχοι όμως έχουν ενταθεί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τον κίνδυνο που υπάρχει όταν συνωστίζεται σε τέτοια πάρτι».

Κλείνοντας, σημείωσε, το πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία της οικονομίας για να υπάρξουν σωστές υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η οργανωμένη μορφή διασκέδασης σταματήσει, ο κόσμος, οι νέοι θα σε άλλα σημεία.

Οι γάμοι –βόμβες στο επίκεντρο των ειδικών

Κι ενώ πολλοί πίστευαν πως ο γάμος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν το πρώτο περιστατικό με κρούσματα, ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός, ξαφνικά όσο περνούν οι μέρες «ξεφυτρώνουν» και άλλοι γάμοι στους οποίους «χτύπησε» ο κοροναϊός.

Όσον αφορά τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους.

Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

Καβάλα: «Πάρτι» κοροναϊού στο εργοστάσιο κρεάτων – 38 κρούσματα

Για την αναστάτωση στην περιοχή μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κοροναϊού σε εργοστάσιο κρεάτων μίλησε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Υπάρχει ένα πολύ καλό νοσοκομείο, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα υγείας, καθώς και η διεύθυνση Υγείας που κάνει εξαιρετική δουλειά. Το θετικό είναι ότι εντοπίστηκε η αιτία από όπου προήλθαν οι συγκεκριμένες μεταδόσεις. Έχουν ιχνηλατηθεί και υπάρχει περιορισμός της διασποράς του ιού. Από την άλλη δεν χρειάζεται και εφησυχασμός. Αν τηρούμε τις βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ μπορούμε ένα υψώσουμε ένα τείχος κατά του κοροναϊού», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

«Η ιχνηλάτηση έχει ολοκληρωθεί, έχουμε 38 θετικά κρούσματα, όλα σχετίζονται με το εργοστάσιο. Έχουμε εντοπίσει την εστία, την έχουμε περιορίσει, και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας, μάλιστα, ότι συνεχίζονται κανονικά οι κρατήσεις και στη Θάσο και στην Καβάλα».

«Η Θάσος είναι υγειονομικά ασφαλής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα και συνεχίζεται κανονικά η ροή των τουριστών», κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα του Covid-19 στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

«Ευτυχώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Μας ανησυχούν όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι ασυμπτωματικά και αφορούν νέους ανθρώπους. Το κακό είναι ότι οι νέοι μπορεί να νοσήσουν χωρίς να το καταλάβουν και να μεταφέρουν τον ιό σε πολύ κόσμο» επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μικρή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείο, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Κοτανίδου: Χρήση μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους αν τα πράγματα δεν πάνε καλά

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, υποστήριξη, ότι με την τήρηση των αποστάσεων και την χρήση μασκών, μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε πώς αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει η πιθανότητα χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους.

«Ελπίζω να αποφύγουμε το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Κι αυτό θα γίνει εάν συμμορφωθούμε με τα μέτρα που έχουμε πει» πρόσθεσε.

Ακόμα, έκανε λόγο για την ανάγκη να καταλάβουν οι νέοι ότι τα μέτρα είναι προς όφελος όλων, ενώ τους ζήτησε να μη διασκεδάζουν ο ένας πάνω στον άλλον.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια κέντρα διασκέδασης

Η καθηγήτρια άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια κέντρα διασκέδασης.

Χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας αναγκαίας προκειμένου «να προστατεύσουμε τους γύρω μας και λιγότερο τον εαυτό μας», ενώ σχετικά με όσους δεν πιστεύουν στον κοροναϊό, τους προσκάλεσε να επισκεφθούν τις ΜΕΘ για να δουν αυτούς που ήδη νοσούν.

«Ο κοροναϊός τους προσβάλει όλους. Δεν έχει ηλικία. Όσοι δεν τον πιστεύουν ας δουν τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα σε Ιταλία ή ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ» κατέληξε.

Ποιο είναι το φαινόμενο του παγόβουνου

Την ίδια ώρα καμπανάκι για τον Αύγουστο και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας επισημαίνοντας ότι «είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος».

«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».

Μάσκα όχι στο πηγούνι

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.

Γιατί μπήκε και η χρήση της μάσκας και στο κατάστρωμα των πλοίων

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανάς αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όπως ο ίδιος ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση, επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία. 

hxonews

Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε πως «Υπάρχει μια πολύ σαφής επιβάρυνση της επιδημίας στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα».

«Αντίθετα, θα έλεγα ότι είμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο» ανέφερε ο καθηγητής, εξηγώντας πως «ο κύριος προβληματισμός αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «μεγάλο πονοκέφαλο» τις συναθροίσεις, δηλαδή γάμους, τελετές, beach bars, καθώς «σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε γεγονότα υπερμετάδοσης».

Σύψας: Αν επιδεινωθεί η κατάσταση τα μπαρ θα κλείνουν στις 11 ή 12 το βράδυ

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση» έπονται νέα μέτρα, δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο και άλλο. Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα, θέλουμε να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ακόμη πως «είναι μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», φέρνοντας ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σύψα η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%. Με αυτά τα δεδομένα, «καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα» υπογράμμισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα». 

hxonews

Ερωτηθείς αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» περιέγραψε ο κ. Σύψας και γνωστοποίησε πως είναι «στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός» του γενικού πληθυσμού.

«Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το άνοιγμα των σχολείων, «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις» απάντησε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.

in.gr