Κορωνοϊός: Φόβος για έκρηξη των κόκκινων δανείων στις τράπεζες

1:44 μ.μ. - Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Τρί, 07/44/2020
Image: Κορωνοϊός: Φόβος για έκρηξη των κόκκινων δανείων στις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό προϊόντων αναδιάρθρωσης, με στόχο να ανακουφίσουν όλους τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, στη βάση της νέας πραγματικότητας

Τον γρίφο των ρυθμίσεων σε όσους δανειολήπτες πλήττονται από την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού, έχουν ξεκινήσει να λύσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μέσα στον Μάρτιο, οι νέες εισροές δανείων στα μη εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν κατά 3 φορές από τον Φεβρουάριο, αλλάζοντας πλήρως μία κατάσταση θετικής πορείας, με αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είχαν κατακτήσει οι τράπεζες από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό προϊόντων αναδιάρθρωσης, με στόχο να ανακουφίσουν όλους τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, στη βάση της νέας πραγματικότητας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει στοχευμένες ενέργειες για την ανακούφιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού, έχοντας δώσει περίοδο χάριτος για τη μη πληρωμή οφειλών.

Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια

Ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020 προβλέπουν ότι:

– Αναστέλλονται για τρεις μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

– Αναστέλλονται για τρεις μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

– Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

in.gr