Κορωνοϊός: Φόβοι ειδικών για το τρίτο κύμα – Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές της Αττικής

8:09 π.μ. - Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021
08:01 π.μ. - Τετ, 13/09/2021
Image: Κορωνοϊός: Φόβοι ειδικών για το τρίτο κύμα – Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές της Αττικής

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, όμως οι πολίτες δεν φαίνεται να υπακούν πλέον

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η χώρα καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς και οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη έλευση του τρίτου κύματος του ιού, με επίκεντρο την Αττική αυτή τη φορά.

Η διασπορά του ιού είναι εκτεταμένη σε όλη την επικράτεια, με επτά «κόκκινες» περιοχές να έχουν εισέλθει σε καθεστώς σκληρού lockdown ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να να πιέζεται με αρκετούς ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, όμως οι πολίτες δεν φαίνεται να υπακούν πλέον.

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, αφού αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, λίγο αργότερα των Θεοφανίων και λίγες μέρες μετά και του ανοίγματος των σχολείων.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η εποχή που διανύουμε γίνεται ακόμη πιο επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς ο χειμώνας και το κρύο ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης.

Όπως έχει επισημάνει και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».

Φόβοι για την Αττική

Αυτό που τρέμουν οι ειδικοί είναι μια πιθανή έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική.

Οι επιστήμονες, εδώ και 10 μέρες, εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας.

in.gr