Κορωνοϊός: Εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι – Υπαρκτός ο κίνδυνος για πίεση στο ΕΣΥ
Οι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα
Εκθετική είναι η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα που συνοδεύεται, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από αύξηση εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο -για την ώρα- να σημειώνεται επιβάρυνση στις ΜΕΘ.
Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων μολύνσεων έχει εκτοξευτεί στα 2.127 κρούσματα έναντι των 912 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρχονται σε 112 έναντι των 48 πριν μία εβδομάδα.
Οι ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφονται στα λύματα, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021 καταγράφηκε αύξηση έως +530% στην ανίχνευση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, στη Θεσσαλονίκη αύξηση κατά +133%, αλλά και την Αττική +106%.
Όπως επανειλημμένα εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο εργαλείο στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, δεδομένου ότι αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid-19 σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.
Γώγος: Υπαρκτός ο κίνδυνος για πίεση στο ΕΣΥ από Σεπτέμβρη
Για την ενδεχόμενη πίεση στο ΕΣΥ σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο Χαραλάμπος Γώγος.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως αν τα κρούσματα τον Σεπτέμβρη εκτιναχθούν, τότε θα αυξηθεί και η πίεση στο ΕΣΥ.
«Το ότι δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία δεν σημαίνει πως αυτή δεν θα έρθει. Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν η πιθανότητα για νοσηλείες αυξάνεται και αυτή. Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε και πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά από Σεπτέμβριο, γι’ αυτό πρέπει να προσαρμοζόμαστε στον νοσοκομειακό χώρο με την ανάπτυξη κλινών εφόσον αυτό είναι δυνατό», ανέφερε στο MEGA ο κ. Γώγος
O Σύψας προειδοποιεί: Ακόμη και 15 με 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Εκτιμήσεις για αριθμό κρουσμάτων που δεν είναι απίθανο να αγγίξει ακόμη και τις 20.000 έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoναϊό.
Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε.
Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.
«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.
Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Γιατί δεν παρατηρείται τώρα μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κος Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.
«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.
«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.
Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει, τόνισε ο κος Σύψας δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.
Εάν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.
«Κλειδί» το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού
«Με δεδομένη την δυναμική της πανδημίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού της επιτάχυνσης, καθώς ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ η μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Δεν τίθεται θέμα lockdown αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού 75%
Σύμφωνα με τον καθηγητή το ποσοστό του εμβολιασμού που θα πετύχει η χώρα είναι παράγοντας «κλειδί» για την πορεία της πανδημίας:
«Εάν φτάσουμε σε ένα 75% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τότε δεν υπάρχει θέμα lockdown, γιατί δεν θα υπάρχει αρκετός αριθμός ανθρώπων χωρίς ανοσία.
Αν φτάσουμε στο 63%-65%, τότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα έχουμε θέματα με μικρά κύματα, που θα είναι όμως σε υψηλό επίπεδο.
Αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε στο περίπου 53% του συνόλου του πληθυσμού τότε δυστυχώς αυτό είναι και το απευκταίο σενάριο της συνεχούς αύξησης, καθώς μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 15.000-18.000 κρούσματα, στο τέλος Νοεμβρίου με Δεκέμβριο και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση, γιατί θα έχουμε πετύχει ανοσία της αγέλης, με τον κακό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Σήμα κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εξέπεμψαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, ειδικά άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.
Προσοχή στα άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει τα μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου, καθώς είναι και αυτοί εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη Δέλτα.
«Υπενθυμίζουμε ότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το maximum 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Και μάλιστα, οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα.
Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτή την δεύτερη δόση διότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Λόγω της μετάλλαξης Δ, εν κινδύνω είναι η ομάδα των ανεμβολίαστων, που στην χώρα μας αριθμεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
Λύματα: Έκρηξη σοκ ιικού φορτίου 530% στο Ηράκλειο Κρήτης και 106% στην Αττική
Την ίδια ώρα εκρηκτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε επτά από τα δώδεκα αστικά κέντρα παρατηρεί ο ΕΟΔΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηράκλειο Κρήτης εκτινάχθηκε κατά 530%!
Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, ισχυρή αυξητική τάση εμφανίζουν ακόμη η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.
Η καταγραφή του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν λογικό και επόμενο να παρουσιάσει αύξηση, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα φλερτάρουν με τα 2.000 περιστατικά, ενώ το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τα 3.000.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα (5 με 11 Ιουλίου) παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά εκ των δώδεκα περιοχών που ελέγχθηκαν.
Στα ύψη το ιικό φορτίο σε Ιωάννινα και Λάρισα
Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στον Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο. Αυξημένο κατά 106% ήταν το ιικό φορτίο στην Αττική, 133% στη Θεσσαλονίκη και 204% στα Ιωάννινα.
Υψηλό ιικό φορτίο διαπιστώθηκε και στη Λάρισα, με την μεταβολή να είναι την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 136%.
Αντίστοιχα, και στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις του ΑΠΘ, που μιλούσε για εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης (133%).
Στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.
Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.
Στον Άγιο Νικόλαο, όπου ο δειγματολήπτης λειτούργησε ύστερα από πέντε εβδομάδες, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.
Πίνακας μεταβολής ιικού φορτίου στα λύματα
Τα δείγματα συνολικά προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.
in.gr