Κορωνοϊός Ελλάδα: Σταθεροποίηση των νοσηλειών στη χώρα - Στο κόκκινο παραμένουν οι ΜΕΘ

8:54 π.μ. - Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
08:11 π.μ. - Τετ, 25/54/2020
Image: Κορωνοϊός Ελλάδα: Σταθεροποίηση των νοσηλειών στη χώρα - Στο κόκκινο παραμένουν οι ΜΕΘ

Σε σημείο καμπής φαίνεται πως η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, την 3η εβδομάδα του γενικού lockdown

Αν και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι συνέχισαν να αυξάνονται, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες παραμενει σχετικά σταθερός, με τις εισαγωγές να καταγράφουν ελαφρά μείωση.

Την ανάσα της κρατά η χώρα και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα εν αναμονή της απόδοσης των μέτρων του lockdown.

Με τη χώρα να βρίσκεται στην 3η εβδομάδα των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού και την περιφέρεια Θεσσαλονίκης να ετοιμάζεται να μπει στην 4η, μια ελαφρά αποσυμπίεση στο ΕΣΥ έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη και εκείνα του λεκανοπεδίου βέβαια συνεχίζουν να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Αν και η χώρα θρηνεί άλλους 101 θανάτους, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ και οι διασωληνωμένοι είχαν φθάσει τους 564 μέχρι χθες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των νοσηλευομένων συγκριτικά με τα στοιχεία της Κυριακής, αλλά και της Δευτέρας παραμένει σταθερός λίγο πάνω από τις 4.400. Οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες φαίνεται να καταγράφουν ελαφρά μείωση αυτές τις τρεις ημέρες, με τις νοσηλείες σε ειδικές κλίνες COVID-19 (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, αρνητικής πίεσης) να σημειώνουν μια σχετική αύξηση στο σύνολο της χώρας.

Όπως έχουν επισημάνει και οι επιστήμονες η εικόνα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι διασωληνωμένοι είναι οι τελευταίοι δείκετες που θα εμφανίσουν βελτίωση, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς των νοσηλευομένων στος ΜΕΘ, με 584 χθες όταν ενδειτικά την Κυριακή έφθασαν τους 564.

Στον αντίποδα, εκτός από τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση στις νοσηλείες, ελπίδες γεννούν η υπόχώρηση τόσο των νέων κρουσμάτων, τα οποία χθες διαμορφώθηκαν στις 2.135, όσο και του αριθμού των εισαγωγών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως χθες 450 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, όταν την Κυριακή ο αριθμός ήταν σχεδόν 520. Μικραίνει, δε, και η διαφορά με τα εξιτήρια που χθες έφθασαν τα 370.

Κατά πόσο τα μέτρα θα καταφέρουν να αποδώσουν και η χώρα θα κερδίσει τη μάχη του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα φανεί τις επόμενες ημέρες, με τη μεγαλύτερη να συνεχίσει να καταγράφεται στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες στα εν λόγω νοσοκομεία νοσηλεύονταν 1.580 ασθενείς με COVID-19, όταν την Κυριακή ο αριθμός ήταν λίγο πάνω από 1.600.

Αντίστοιχα, ελαφρά υποχώρηση καταγράφει ο αριθμός του συνόλου των νοσηλευομένων και στα νοσοκομεία της Αττικής, με τις νοσηλείες στις απλές κλίνες να διαμορφώνονται σχεδόν στις 670, όταν άγγιξαν τις 700 την Κυριακή, με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα.

dikaiologitika.gr