Κορωνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα το χάπι της Pfizer – Πώς λειτουργεί, πόσο μειώνει τον κίνδυνο

8:58 π.μ. - Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022
08:03 π.μ. - Τρί, 22/58/2022
Image: Κορωνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα το χάπι της Pfizer – Πώς λειτουργεί, πόσο μειώνει τον κίνδυνο

H θεραπεία προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν νοσούν τόσο βαριά ώστε χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο

Η Ελλάδα παρέλαβε την Δευτέρα την πρώτη παρτίδα της αντιικής θεραπείας της Pfizer για την Covid-19, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε ότι η χορήγηση των χαπιών θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, η θεραπεία μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ευάλωτους ασθενείς, εφόσον χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στις ΗΠΑ, το κόστος της αγωγής ανέρχεται σε περίπου 530 δολάρια ανά ασθενή.

«Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα παραλάβαμε τα χάπια της Pfizer και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας [γνησιότητας], ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές» ανέφερε κ. Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών , αλλά «δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που συνεχίζει να μας απασχολεί».

Το χάπι της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν νοσούν τόσο βαριά ώστε χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν προμηθευτεί από πέρυσι το χάπι Paxlovid, καθώς ο ΕΜΑ είχε εκδώσει από κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί σε όλο τον κόσμο.

Αναστολέας πρωτεάσης

To χάπι της εταιρείας, το οποίο περιέχει δύο δραστικές ουσίες, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.

Σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον κοροναϊό πολλαπλασιάζεται, η θεραπεία της Pfizer ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Δεν πρέπει πάντως να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να διαταράσσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ), το οποίο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και ήδη χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα.

in.gr