Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ τουριστών στα αεροδρόμια

2:32 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Πέμ, 02/32/2020
Image: Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ τουριστών στα αεροδρόμια

Πότε αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τεστ που ελήφθησαν χτες από όσους τουρίστες έφτασαν στη χώρα μας μετά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων.

Πότε αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστά τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ από το Ηράκλειο της Κρήτης και είναι όλα αρνητικά, ενώ εντός της ημέρας θα βγαίνουν συνεχώς αποτελέσματα από τους τουλάχιστον 6.500 δειγματοληπτικούς έλεγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων.

Πόσα τεστ έγιναν χτες

Κατά το άνοιγμα του τουρισμού έγιναν 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τουριστών θετικών στον κοροναϊο.

Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

  1. Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
  2. Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500
  3. Ηράκλειο: 500
  4. Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
  5. Κως: πάνω από 300
  6. Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
  7. Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
  8. Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

hxonews

Κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι επιβάτες των πτήσεων δεν είχαν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form, PLF), γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.

Οι τουρίστες καλούνταν να συμπληρώσουν το έντυπο κατά την άφιξή τους και αυτό σήμαινε πως έπρεπε να αξιολογούνται επί τόπου τα δεδομένα -π.χ. χώρα προέλευσης, ιστορικό ταξιδιών τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κ.ά.- και να αποφασίζεται αν θα υποβληθούν σε έλεγχο. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιοι, όταν αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν αρκετές πτήσεις όπου δεν είχαν δοθεί ηλεκτρονικά αυτά τα έντυπα πριν από το check in -π.χ. από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία- αποφάσισαν να γίνουν τεστ μοριακού ελέγχου σε όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη ημέρα.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Πόσες αφίξεις αναμένονται την Πέμπτη

Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν προγραμματιστεί για αύριο συνολικά 80 αφίξεις διεθνών πτήσεων, αριθμός μεγαλύτερος από τις σημερινές 70 πτήσεις.

in.gr