Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις νέες εστίες μετάδοσης - Προ των πυλών νέα μέτρα

7:51 π.μ. - Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 π.μ. - Τετ, 09/51/2020
Image: Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις νέες εστίες μετάδοσης - Προ των πυλών νέα μέτρα

Μετά τις προσφυγικές δομές και τα γηροκομεία, πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλεί και ο εντοπισμός τουλάχιστον 46 κρουσμάτων κορωνοϊού σε εγκαταστάσεις εργοστασίου στην περιοχή των Γιαννιτσών

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές, για τις νέες εστίες μετάδοσης του κοροναϊού, που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.

Μετά τις προσφυγικές δομές και τα γηροκομεία, πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλεί και ο εντοπισμός τουλάχιστον 46 κρουσμάτων κοροναϊού σε εγκαταστάσεις εργοστασίου στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Μπορεί να παρατηρείται μείωση κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο αριθμό κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 200 ωστόσο ωστόσο οι αρχές της χώρας μας παραμένουν σε εγρήγορση και οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται νέα αυστηρότερα μέτρα.

Την ίδια ώρα η Αττική παραμένει στο μάτι του κυκλώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι ο δήμος Αθηναίων, μετά ο Πειραιάς. Ακόμα, κρούσματα έχουν και τα βόρεια προάστια χωρίς όμως η περιοχή να είναι στο κόκκινο.

Σημειώνεται, δε, πως στα νότια προάστια, όπου είχε σημάνει συναγερμός τις προηγούμενες ήμερες, έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση.

Συναγερμός για τα κρούσματα σε εργοστάσιο

Συναγερμός έχει σημάνει στα Γιαννιτσά μετά τον εντοπισμό 46 κρουσμάτων κοροναϊού στο προσωπικό κονσερβοποιΐας της περιοχής. Το εργοστάσιο διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του προκειμένου να εφαρμοστούν όλα τα πρωτόκολλα για την πανδημία, την ίδια στιγμή που τα τεστ στους εργαζόμενους συνεχίζονται, με στόχο να εντοπιστούν οι μολυσμένοι στο σύνολό τους και να αποτυπωθεί με ακρίβεια το εύρος της εστίας που δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αρχικά εντοπίσθηκαν 13 κρούσματα, μεταξύ 30 εργαζομένων, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά προς και από τα Γιαννιτσά από τη Γουμένισσα Κιλκίς όπου κατοικούν, με λεωφορείο.

Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ εργαζομένων στο εργοστάσιο που μετακινούνται όμως, από την Πιερία προς τα Γιαννιτσά.

Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν ήδη τα 46, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα πολλών ακόμη, τεστ.

Ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την περιοχή, καθώς στη μονάδα, που ενδέχεται πλέον να αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, απασχολούνται περίπου 680 εργαζόμενοι που είναι εποχικοί και μετακινούνται μαζικά με λεωφορεία στους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο των ελέγχων ωστόσο, βρίσκονται η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Κατερίνη.

Με τα αποτελέσματα των ελέγχων να μην έχουν βγει όλα, αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να ανέβει κι άλλο. Όπως είναι φυσικό, στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμός, για να ιχνηλατηθούν και οι επαφές των εργαζομένων που βγήκαν θετικοί.

Προ των πυλών νέα μέτρα

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι λοιμωξιολόγοι στη σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό, εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.

H εφαρμογή των μέτρων θα αποφασιστεί εφόσον κριθεί ότι η κατάσταση τείνει να «ξεφύγει», ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αλλωστε, σε άλλες χώρες η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που φοβούνται και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι είναι:

  1.  η γενικευμένη χρήση μάσκας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν  θα γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.
  2. η αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο είναι πρώτη φορά που συζητείται τόσο έντονα από τους ειδικούς κι αυτό επειδή όπως φαίνεται είναι ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως τα μαγαζιά που ανοίγουν στις 9:00 π.μ. θα μπορούσαν να ανοίγουν στις 10 π.μ. , ενώ αντίστοιχα μία ώρα αργότερα θα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα (malls) που πλέον ανοίγουν τις 10 το πρωί.
  3. σταθερά στις 12 το βράδυ το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, κάτι που δεν αποτελεί ουσιαστικά νέα οδηγία, αλλά συνέχεια της παλαιάς

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 169 επιπλέον κρούσματα. Από τα 153 εγχώρια κρούσματα, τα 27 κρούσματα συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Δείτε αναλυτικά:

  1. 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  2. 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  3. 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ  6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  4. 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  5. 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
  6. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο  συρροή
  7. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  8. 6 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  9. 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
  10. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  11. 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  12. 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κέρκυρας
  13. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
  14. 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  15. 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
  16. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  17. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  18. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  19. 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
  20. 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων  1 συνδέεται με συρροή
  21. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
  22. 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  23. 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  24. 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Στα 11.832 τα κρούσματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Από αυτά, 2.274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

hxonews

42 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.

Από αυτούς, 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας ακόμη θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

hxonews

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

hxonews
hxonews

in.gr