Κορωνοϊός: Αγώνας να καλυφθούν τα κενά από ιδιώτες γιατρούς πριν την επίταξη - Διαβεβαιώσεις από κλινικές για στήριξη του ΕΣΥ

8:11 π.μ. - Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021
08:11 π.μ. - Πέμ, 11/11/2021
Image: Κορωνοϊός: Αγώνας να καλυφθούν τα κενά από ιδιώτες γιατρούς πριν την επίταξη - Διαβεβαιώσεις από κλινικές για στήριξη του ΕΣΥ

Σε ανοιχτή γραμμή είναι το Υπουργείο Υγείας με ιατρικούς φορείς και κλινικές του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ενισχυθούν επαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία και να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού

Η επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν το αντικείμενο συζήτησης που έγινε (μέσω τηλεδιάσκεψης) του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Η σειρά επαφών θα συνεχιστεί και σε προσωπική βάση, με στόχο να πειστούν ιδιώτες γιατροί για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Με χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται καθημερινά και εκατοντάδες οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, αλλά και με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Κρίσιμη η εβδομάδα για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (10/11) ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών, όπου κατέστη σαφές πως θα πρέπει να γίνουν εντατικές προσπάθειες για να πειστούν ιδιώτες γιατροί να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία, με το ενδεχόμενο της επίταξης τους να παραμένει «στο τραπέζι», αν οι προσπάθειες δεν αποδώσουν καρπούς, όπως αναφέρει το news4health.gr.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ενημερώθηκαν οι πρόεδροι για τις ελλείψεις αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια από όλους να καλυφθούν

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, οι πρόεδροι των συλλόγων των περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης, οι πρόεδροι Ενώσεων Παθολόγων και Πνευμονολόγων, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο υπουργός Υγείας, Θ, Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός, Μ. Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των ιατρικών φορέων ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις ελλείψεις και τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια από όλους να καλυφθούν κενά, όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτό σημαίνει και σειρά επαφών σε προσωπική βάση, για να βρεθούν ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσια νοσοκομεία, όπου υπάρχει ανάγκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένη ημερομηνία ή αριθμός γιατρών δεν τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη, γιατί εκτιμήθηκε πως κάθε ένας γιατρός που προστίθεται βοηθάει τις αντοχές του συστήματος. Ωστόσο, κατέστη σαφές πως θα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση έστω και μερική. Διαφορετικά η επίταξη γιατρών θα είναι αναπόφευκτη. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι τα πρώτα φύλλα επίταξης να φύγουν την ερχόμενη Δευτέρα, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Οι πρώτες κινήσεις θωράκισης των νοσοκομείων ξεκίνησαν από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας ήδη από τα τέλη του Οκτωβρίου, σε συμφωνία έχει προχωρήσει με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προστεθεί άλλη μια ιδιωτική κλινική στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το news4health.gr, το Υπουργείο φέρεται να είναι έτοιμο ακόμα και να προχωρήσει σε «ψαλίδισμα» τακτικών χειρουργείων στον ιδιωτικό τομέα, αν χρειαστεί να απορροφήσουν οι ιδιωτικές κλινικές ασθενείς του δημοσίου τομέα, ενδεχόμενο που φαίνεται να απομακρύνεται, ιδίως όσο η συνεργασία των δύο πλευρών ενισχύεται. Πάντως, χθες τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι βάσεις του σχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική, ώστε το σύστημα να είναι προετοιμασμένο στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά και στο λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, «οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο». Η επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού, συζητήθηκε λοιπόν και στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών».

«Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά» συμπληρώνει η ανακοίνωση. Παράλληλα, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Πάντως και οι πληροφορίες αναφέρουν πως, σε αυτή τη φάση, η συνεργασία θα αφορά στην προσφορά κλινών και όχι κλινικών. Αλλά οι επαφές θα συνεχιστούν αφού υπάρχει διάθεση για συνεργασία και από τις δύο πλευρές, με τις ιδιωτικές κλινικές να εμφανίζονται διατεθειμένες να βοηθήσουν, όσο μπορούν.

dikaiologitika.gr