Κορωνοϊός: Θα οδηγήσει η παραλλαγή «Κένταυρος» το 7ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και πότε;
Οι Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλούν για τη δυναμική της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒΑ.2.75 αλλά και τις πιθανότητες να την «πιάνουν» τα νέα εμβόλια
Η BA.2.75 έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της στην Ινδία – εκεί όπου τα 2/3 των νέων περιπτώσεων αφορούν μόλυνση με αυτή τη νέα παραλλαγή- ήδη από τον περασμένο Μάιο. Στον υπόλοιπο κόσμο, η νέα παραλλαγή της γνωστής μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ονομάζεται «Κένταυρος», έχει… δώσει «το παρών» σε 20 χώρες.
Για την ώρα, τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά, ότι η παραλλαγή χαρακτηρίζεται σε αυτό το στάδιο «παραλλαγή ενδιαφέροντος» και πως απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.
«Παραμένει παραλλαγή ενδιαφέροντος, αλλά προσωπικά πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα ανέβει κατηγορία και θα γίνει ανησυχητική» λέει στην «Καθημερινή» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξηγεί το σκεπτικό πίσω από αυτή τη δήλωσή του: «Ο λόγος που θα επικρατήσει και στην Ελλάδα είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πάρα πολλούς τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν έρθει από σημεία όπου η ΒΑ.2.75 είναι ήδη εμφανής. Μιλάω για την Αγγλία, την Γερμανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ κ.α. Η υποπαραλλαγή αυτή δεν έχει αλληλουχηθεί ακόμα στη χώρα μας, αλλά η εκτίμηση μου είναι πως η τόση έντονη κινητικότητα στην Ελλάδα, το κάνει ζήτημα χρόνου να την εντοπίσουμε».
Η «υπεροχή» της ΒΑ.2.75 έναντι της Όμικρον 5
Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, η παραλλαγή «Κένταυρος» δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού με την Όμικρον 5, μιας και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, με τη διαφορά όμως ότι η BΑ. 2.75 έχει ακόμα πιο γρήγορη μετάδοση.
«Μιλάμε για 18,5% πιο γρήγορη μετάδοση σε σχέση με την Όμικρον 5» λέει ο καθηγητής στο ΑΠΘ και προσθέτει: «Το βασικό ερώτημα λοιπόν τώρα είναι: πόσο πολύ μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας της Όμικρον 5; Στην ουσία, η ΒΑ. 2.75 είναι παραλλαγή της Όμικρον 2. Η Όμικρον 5 διαφεύγει σε ανοσία της Όμικρον 2, όμως η 2.75 έχει 9 διαφορετικές μεταλλάξεις στην ακίδα της. Είναι αυτές οι μεταλλάξεις τόσο ισχυρές ώστε να διαφύγουν της ανοσίας της Όμικρον 5, η οποία όπως είπα είχε υπερκεράσει την 2;
«Η απάντηση είναι πως αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Μια μελέτη όμως –και πρόκειται για ποιοτική μελέτη- δείχνει ότι η 2.75 ξεπερνάει τελικά την 5 στο θέμα της ανοσολογικής διαφυγής. Αυτό όπως καταλαβαίνετε ανεβάζει περαιτέρω το ποσοστό των πιθανών επαναμολύνσεων».
Αν πάντως σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η BA.2.75 έχει αρχίσει ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ανοίγει την πόρτα για την εμφάνισή της στη χώρα μας, τότε σε 1 με 1,5 μήνα θα έχει φτάσει σε μια ανάπτυξη «χειροπιαστή».
Αν αυτό το σενάριο εξελιχθεί όπως περιγράφει ο καθηγητής, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου…: «η ΒΑ. 2.75 θα οδηγεί το 7ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα».
Όσον αφορά στο ερώτημα του αν θα την καλύψουν τα νέα εμβόλια που θα έρθουν τον χειμώνα για την Όμικρον 4 και 5, ο κ. Σαρηγιάννης, πιθανολογεί πως θα «πιάνουν» την υποπαραλλαγή δεδομένου ότι ανήκει και αυτή στην οικογένεια της Όμικρον.
«Στην ουσία, αυτά τα εμβόλια θα κάνουν ακόμα πιο ήπια τη νόσηση από τα ήδη υπάρχοντα, δεν μιλάμε για εξάλειψη της μετάδοσης» καταλήγει.
«Η πανδημία συνεχίζει να τρέχει πιο γρήγορα από την επιστήμη»
Το βέβαιο είναι πως -για την ώρα- το τοπίο γύρω από τη νέα αυτή παραλλαγή είναι ρευστό, ενώ ούτε κοινή επιστημονική γραμμή υπάρχει για τον «Κένταυρο».
«Το τι τελικά θα φέρει είναι αρκετά συζητήσιμο», λέει και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: «Αν ήταν να βρίσκεται στην Ελλάδα θα είχε ήδη αλληλουχηθεί σε ένα από τα δύο εξειδικευμένα κέντρα στη χώρα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Προσωπικά, έχω την αίσθηση ότι ο Κένταυρος θα οδηγήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τότε είναι που θα δείξει και τη δυναμική της. Υπάρχει πιθανότητα να μη δώσει μεγάλο κύμα λόγω του ότι πια έχουμε χτίσει σημαντικότατη φυσική και τεχνητή ανοσία».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τζανάκης διατυπώνει το ίδιο ερώτημα με τον κ. Σαρηγιάννη: «το θέμα είναι να δούμε πόσο ξεφεύγει από την Όμικρον 5 αλλά και φυσικά να μάθουμε την παθογονικότητα και νοσογονικότητα της. Το καλό της υπόθεσης είναι πως η νέα παραλλαγή παραμένει στην οικογένεια της Όμικρον, δεν έχουμε ανέβει σε νέο σκαλοπάτι και αυτό μας δίνει την αίσθηση ότι παθολογικά μιλώντας δεν θα είναι κακοήθης. Μπορεί βέβαια να δίνει λίγα παραπάνω συμπτώματα, όπως ακούμε ότι συμβαίνει από τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Λίγα παραπάνω συμπτώματα από την Όμικρον 5, δηλαδή πιο υψηλό πυρετό και πιο έντονη κεφαλαλγία».
Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή «κένταυρος» της Όμικρον εντοπίστηκε στην Ολλανδία
Πάντως, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες θα έχουν νοσήσει ήδη 4 και 5 μήνες νωρίτερα με την Όμικρον 4 ή 5, όταν πιθανολογείται ότι θα κάνει την εμφάνισή της η ΒΑ.2.75, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα είναι πιθανά «θύματα» μιας επαναμόλυνσης με την εν λόγω παραλλαγή, οδηγώντας μας έτσι στο 7ο πανδημικό κύμα.
«Όπως έχουμε δει και στην πράξη, κάθε 6 μήνες, ο κορωνοϊός εμφανίζει και μια νέα μετάλλαξη» λέει ο κ. Τζανάκης και προσθέτει: «Τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο είχαμε εδώ την Όμικρον 5, επομένως αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο είναι πολύ πιθανό τον Οκτώβριο να έχουμε την επόμενη μετάλλαξη. Όσο για τα νέα εμβόλια, η εντύπωση μου είναι πως η ΒΑ.2.75 θα διαφεύγει από αυτά στον βαθμό που διαφεύγει και της Όμικρον 5. Μπορεί βέβαια και να μην συμβεί αυτό δεδομένου ότι και ο Κένταυρος ανήκει στην ομάδα της Όμικρον. Αυτό θα φανεί επί του πεδίου, όταν φτάσει η ώρα. Η Κένταυρος πάντως θα προλάβει τα νέα εμβόλια, όσον αφορά στο χρόνο εμφάνισης της. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δύο ταχύτητες πιο κάτω σε σχέση με αυτές που τρέχει ο κορονωϊός».
Όπως πάντως αναφέρει και ένας έμπειρος λοιμωξιολόγος σε πρόσφατο άρθρο του Nature: «Ακόμα κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που μπορεί να προκαλέσει ο Κένταυρος ή οποιαδήποτε άλλη νέα μετάλλαξη, η υψηλή συχνότητα κυμάτων μόλυνσης σημαίνει πολλά περισσότερα περιστατικά long covid αλλά και γενική αναστάτωση στο σύστημα υγείας από τις επιπλοκές. Είναι σημαντικό να μειώνουμε τους όγκους μόλυνσης. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το πρόβλημα σε αυτή τη φάση της πανδημίας».
cretalive.gr