Κορωνοϊός: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία

10:02 π.μ. - Σάββατο, 25 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Σάβ, 25/02/2020
Image: Κορωνοϊός: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία

Με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού

Μετά τα κρούσματα στις δομές προσφύγων σε Κρανίδι και Μαλακάσα, κρούσματα εντοπίστηκαν και σε δύο κλινικές στην Αττική, φέρνοντας τις υγειονομικές αρχές αντιμέτωπες με τον φόβο αναζωπύρωσης της επιδημίας.

O καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γ. Σουρβίνος προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ιδιωτικές κλινικές, υγειονομικά και νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να είναι βέβαιο ότι τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού εφαρμόζονται και τηρούνται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ, φαινόμενα όπως αυτά στις κλινικές Κασταλία και Ταξιάρχες δεν πρέπει να επαναληφθούν με κανέναν τρόπο και γίνονται το έναυσμα για περαιτέρω ελέγχους σε κλινικές προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Σουρβίνος προσέθεσε πως στο προσεχές διάστημα «προφανώς θα υπάρξουν ενέργειες θα γίνει διερεύνηση και έλεγχος ότι όλα τα υγειονομικά και νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν με τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε σημεία προς αποφυγήν, σε σχέση με τα άριστα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, τα περιστατικά κρουσμάτων κοροναϊού στις εν λόγω κλινικές.

Κλινική στο Περιστέρι: Κανόνας ή εξαίρεση

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», o Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στην Αθήνα, Δημήτρης Αλεξόπουλος, υποστήριξε ότι στο Περιστέρι έγινε αυτό που συμβαίνει και αλλού.

«Υπάρχει έλλειψη μέτρων προστασίας και φροντίδας. Αναπόφευκτο ότι σε κάποια δομή θα γινόταν τέτοιο περιστατικό. Και αυτό αφορά το σύνολο των κλινικών, των μονάδων υγείας, τα διαγνωστικά κέντρα» τόνισε.

Παραλληλα, έκανε λόγο ότι πολλές αντίστοιχες δομές οι εργαζόμενοι προμηθεύονται μόνοι τους τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη ενημέρωσης για τα πρωτόκολλα Υγείας, στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία.

Ακόμα, ανέφερε, ότι αρχικά, η εργοδοσία σε πολλές ιδιωτικές κλινικές, απαγόρευε τη χρήση μάσκας στους εργαζομένους για λόγους αισθητικής.

Από την πλευρά του, του ο Κλινικός Ιολόγος και μέλος του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως συνήθως οι μεταδόσεις κοροναϊού γίνονται εντός υγειονομικών δομών.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι «απετράπη σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας αυτό που έγινε στα γηροκομεία άλλων χωρών» διαβεβαίωσε ότι οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση για το θέμα.

Έλεγχοι και σε γηροκομεία

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τους υγειονομικούς ελέγχους σε γηροκομεία της Αττικής, για τυχόν εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού σε φιλοξενούμενος ή εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων

Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη οι ηλικιωμένοι να προστατευθούν περισσότερο, καθώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας για τις βαριές περιπτώσεις.

Δεδομένου του κινδύνου, όπως έχει τονίσει ο κ. Τσιόδρας, οι πολίτες τρίτης ηλικίας θα είναι ανάμεσα στους τελευταίους για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί.

in.gr