Κοπή της πίτας στο Κέντρο Πολιτιστικής& Κοινωνικής Μέριμνας της Μητρόπολης

1:38 μ.μ. - Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018
01:01 μ.μ. - Τρί, 23/38/2018
Image: Κοπή της πίτας στο Κέντρο Πολιτιστικής& Κοινωνικής Μέριμνας της Μητρόπολης

Δώρα και ευχές στους μαθητές αγιογραφίας και μουσικής

 
Μέσα σε μια ιδιαίτερα εγκάρδια και πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε τo βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και του τμήματος παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που λειτουργούν στα διδακτήρια του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, ευλόγησε, έκοψε και διένειμε την Βασιλόπιτα στους δασκάλους και στους περίπου εκατό μαθητές και μαθήτριες των σχολών.
 
Ο Σεβασμιώτατος, που μοίρασε σε όλους ημερολόγια τσέπης και σελιδοδείκτες, καθώς και στους προχωρημένους μαθητές την τυπική διάταξη των ακολουθών του 2018 που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη, ευχήθηκε από καρδιάς καλή, δημιουργική και ευλογημένη νέα χρονιά, με υγεία και δύναμη. Εξήρε το σπουδαίο και μεγάλο έργο που επιτελείται στον χώρο αυτό για την εκμάθηση και τη μεταλαμπάδευση στους νεώτερους της ψαλτικής τέχνης, της Αγιογραφίας και της παραδοσιακής μουσικής, χάρη στο μεράκι και τη μεγάλη αγάπη των διδασκόντων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η συμμετοχή όλων σας, διδασκόντων και διδασκομένων, μαρτυρεί την αγάπη σας στην Εκκλησία και στις εκκλησιαστικές τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Αγιογραφίας, αλλά και στη μουσική μας παράδοση, καθώς αποτελούν εκφάνσεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της μακραίωνης ελληνορθόδοξης παραδόσεως».
 
 
Ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας “Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης” Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ευλόγηση της Βασιλόπιττας και τις πατρικές ευχές του, σημειώνοντας ότι φέτος, εκτός από τα μαθήματα στο βιολί, τη λύρα και το μαντολίνο, ξεκινούν άμεσα και τα μαθήματα στο λαούτο και στο ούτι.
Ο δάσκαλος του Τμήματος παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Βαγγέλης Βαρδάκης ευχήθηκε με τη σειρά του καλή χρονιά και συνέστησε στους μαθητές να αξιοποιούν τον χρόνο τους δημιουργικά, έχοντας πάντοτε τεταμένη την προσοχή τους.
 
 
Λίγα λόγια απηύθυνε και ο  δάσκαλος του Τμήματος της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία κ. Νικόλαος Λελεκάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την τιμή που του έκανε να διδάξει την ιερά τέχνη της Αγιογραφίας στην πόλη της Σητείας και ευχήθηκε  καλή πρόοδο στους μικρούς και μεγάλους μαθητές της σχολής αγιογραφίας, τα μαθήματα της οποίας μπορούν να τους βοηθήσουν και για να έλθουν πιο κοντά στην Εκκλησία και να καλλιεργήσουν μια προσωπική σχέση με τον Θεό.
Ακολούθησε μικρή δεξίωση, κατά την οποία ο κ. Βαγγέλης Βαρδάκης με το βιολί του και ο κ. Βαγγέλης Φανουράκης με το λαούτο του απέδωσαν παραδοσικά τραγούδια και δημιούργησαν μια πολλή όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα.
Μάλιστα ο κ. Βαρδάκης, ως ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής, εξήγησε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα από τα πανηγύρια και τα γλέντρια των παλαιότερων εποχών, καθώς και τις τοπικές ιδιαιτερότητες στη λαογραφία και στη μουσικοχορευτική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.