Κομισιόν: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων

7:46 π.μ. - Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Πέμ, 05/46/2020
Image: Κομισιόν: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για τα μέτρα προστασίας των ελληνικών συνόρων, η Επίτροπος ήταν αποκαλυπτική

«Ως προς την μετεγκατάσταση, αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν έχουμε λάβει κάποιο τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα προς το παρόν, αλλά μπορεί να έρθει και τότε θα συζητηθεί με τα κράτη-μέλη».

Αυτή ήταν η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, στην ερώτηση αν, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπάρχει σχέδιο να αναλάβει πρωτοβουλία η Επιτροπή ώστε κάποιοι από τους ανθρώπους που στοιβάζονται στα σύνορα να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εξεταστούν εκεί οι αιτήσεις ασύλου τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Ίλβα Γιόχανσον, υπογράμμισε πως «αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης». Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό. Όπως η ίδια δήλωσε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει καν το ζήτημα του διαμοιρασμού των βαρών της κρίσης με μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ!».

«Εξηγείται έτσι γιατί χθες, τόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν είπαν κουβέντα για μετεγκαταστάσεις, παρά μόνο για κονδύλια με αντάλλαγμα τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών. Επιτέλους, ας αφήσει η κυβέρνηση την επικοινωνιακή διαχείριση και την καλλιέργεια κλίματος εθνικιστικού παροξυσμού και ας πράξει το αυτονόητο: Να απαιτήσει αμέσως έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, κυρώσεις για τους τουρκικούς εκβιασμούς και έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών προς την Ελλάδα με πρόγραμμα μετεγκατάστασης».

tvxs.gr