Κομισιόν: Ετοιμάζουμε διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

9:40 π.μ. - Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022
09:08 π.μ. - Τρί, 30/40/2022
Image: Κομισιόν: Ετοιμάζουμε διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

«Η τεράστια αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν - Μίλησε για έκτακτες κινήσεις της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου

Νωρίτερα η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ανακοίνωσε εκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου. Προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, που ασκεί τα καθήκοντα της προεδρίας της Ε.Ε για αυτό το εξάμηνο.

Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα. «Μία λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι ό,τι καλύτερο έχουμε» ανέφερε.

protothema.gr