Κόμβος διακινητών η Γαύδος - Έρχεται ο Δ. Καιρίδης στην Κρήτη

12:36 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Παρ, 29/36/2024
Image: Κόμβος διακινητών η Γαύδος - Έρχεται ο Δ. Καιρίδης στην Κρήτη

Φόβοι για μια νέα μεταναστευτική διαδρομή - Αύξηση 187% από την 1η Ιανουαρίου

"Κλείδωσε" η επίσκεψη του Υπουργού Ασύλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Καιρίδη στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Υπουργός, που έχει εκφράσει δημόσια την αγωνία του για τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα τη Γαύδο.

Επίσης θα μεταβεί και στο Ηράκλειο όπου θα έχει επαφές για το θέμα με τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Καιρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση στις 10.30, με δημάρχους στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα μετανάστευσης.

"Πονοκέφαλος" οι μεταναστευτικές ροές

Ο φόβος, πάντως, εντείνεται διαρκώς, καθώς περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στη Γαύδο, τους τελευταίους μήνες.

Στη Γαύδο υπάρχουν μόλις δύο οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Οι υπόλοιποι «είναι όλοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν κυρίως μόνοι τους», αναφέρει στον Guardian η δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη.

Πρόκειται για έναν νησί που τον χειμώνα εξυπηρετείται από ένα μόνο σχολείο, έναν φούρνο, δύο μίνι μάρκετ και τέσσερις καφετέριες -ταβέρνες.

Το απομακρυσμένο νησί φυλάσσεται από τον Ευσέβιο Δασκαλάκη, ο οποίος για μεγάλο μέρος του έτους είναι ο μοναδικός αστυνομικός του.

Άνθρωποι που ζητούν βοήθεια

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βρετανικού μέσου, πρόσφατα η ζωή στη Γαύδο ήταν λιγότερο ήσυχη από ότι συνήθως.

«Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη σε τρεις υπερπλήρεις βάρκες», ανέφερε η κ. Στεφανάκη.

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, που βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική από ό,τι στην Αθήνα, το νησί των 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αναδειχθεί ως κομβικό σημείο των διακινητών που προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση.

Από τους 9.502 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, περίπου 1.186 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί έφτασαν με σκάφη που αποβιβάστηκαν κοντά στην Κρήτη και τη Γαύδο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κατά το ίδιο τρίμηνο, πέρυσι, υπήρχαν μηδενικές αφίξεις στα δύο νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει τώρα φόβους για την ανάδυση μιας νέας διαδρομής διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο.

(Φωτογραφία αρχείου)

cretalive.gr