Κολχικίνη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού – Σε ποιους θα χορηγείται

7:17 π.μ. - Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
07:01 π.μ. - Δευ, 25/17/2021
Image: Κολχικίνη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού – Σε ποιους θα χορηγείται

Η κολχικίνη εντάχθηκε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

— Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

— Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα και ασθενείς ηλικίας 18 – 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου.

— Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ