Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τον αποκλεισμό των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού

9:23 π.μ. - Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024
09:03 π.μ. - Τρί, 26/23/2024
Image: Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τον αποκλεισμό των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού

Σε κατάθεση αναφοράς προέβη η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, καλώντας τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και Τουρισμού να απαντήσουν στον αδικαιολόγητο έως τώρα αποκλεισμό της Π.Ο.Ε.Ε.Τ.

Σε κατάθεση Αναφοράς προέβη η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καλώντας τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και Τουρισμού να απαντήσουν στον αδικαιολόγητο έως τώρα αποκλεισμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.) από τις συναντήσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους κοινωνικούς εταίρους. Την εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία υποστηρίζουν και οι Βουλευτές: κα Ελένη Βατσινά – Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και ο κ. Γεώργιος Μουλκιώτης – Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. στις 21 Μαρτίου 2024, η τελευταία δεν βιώνει μόνο έναν αποκλεισμό από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και έναν εμπαιγμό καθώς για τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της Υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους η Ομοσπονδία έχει ήδη τοποθετηθεί πολλάκις, χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα. Συγκεκριμένα οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού, τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, τις συνθήκες διαβίωσης και τη διασφάλιση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σχετικά με την αμοιβή των εργαζομένων, η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει πολύ μεγαλύτερες αμοιβές από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ, για την επαγγελματική κατάρτιση αξίζει να σημειωθεί πως τα τμήματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, με 375 εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα να στερούνται την υπαλληλική ιδιότητα 10% στον βασικό τους μισθό. Τέλος, αναφορικά με τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και τη διασφάλιση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων τους, η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. έχει προτείνει την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας σε προ μνημονίου επίπεδα – για να μη μένουν 80.000 εποχικά εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα για πέντε μήνες, την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων του ΣΕΠΕ για τη διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων και την εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Δυστυχώς, ο αποκλεισμός ενός κλάδου εργαζομένων από τέτοιου είδους θεσμικές συζητήσεις αποτελεί δείγμα μίας κακής ποιότητας Δημοκρατίας και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων να λάβουν υπόψη τα ανωτέρω γεγονότα και να προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.