Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη για την Υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου

9:35 π.μ. - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024
09:04 π.μ. - Δευ, 01/35/2024
Image: Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Κ. Σπυριδάκη για την Υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου

Σε Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέβη η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη

Σε Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέβη η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, στην οποία παρουσίασε το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου. Την εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία συνυπογράφει και η Βουλευτής Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, κα Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην εν λόγω Ερώτηση η κα Σπυριδάκη αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, τονίζοντας ιδιαίτερα τον αποκλεισμό της Δ.Α. Λασιθίου από τις διενεργούμενες τακτικές μεταθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας όπου δεν προβλέφθηκε η ενίσχυση αυτής με Αστυνομικούς, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν ήδη κοινοποιηθεί προς το Υπουργείο. Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Νομού Λασιθίου με το κακό οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, η Αστυνόμευση τόσο της Υπαίθρου, όσο και του Ορεινού Άξονα αποτελεί ένα δύσκολο έργο για τη Δ.Α. Λασιθίου.

Όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου σοβαρό πρόβλημα προκύπτει στην πόλη της Σητείας όπου λειτουργεί ο Δημοτικός Αερολιμένας Σητείας, ο οποίος είναι και νομοθετημένο σημείο εισόδου – εξόδου σε έδαφος Schengen, στις εγκαταστάσεις του οποίου εδρεύει ο Αστυνομικός Σταθμός Αερολιμένα Σητείας, υφιστάμενος του Α.Τ. Σητείας, με αρμοδιότητα την εν γένει αστυνόμευση του Αερολιμένα και την ασφάλεια των πτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Αερολιμένα της Σητείας πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, εγχώριες πτήσεις προς και από Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Πρέβεζα και Κάσο και διεθνείς τους θερινούς μήνες προς και από Κοπεγχάγη, Όσλο, Μιλάνο και Νάπολι. Σύμφωνα δε, με ενημερώσεις από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., αναμένεται φέτος αύξηση των διεθνών πτήσεων. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί πως στον Αερολιμένα δεν δραστηριοποιούνται στο έδαφος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.).

Πιο συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος αριθμός αστυνομικού προσωπικού ελέγχων ασφαλείας κατά την διενέργεια πτήσεων στον Αερολιμένα Σητείας, σύμφωνα και με το υπ’ αριθμ. Π/Δ15/185 της 13ης Ιανουαρίου 2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τον ΕΠΑΠΑ, είναι 7 άτομα ανά βάρδια και απαιτείται η φύλαξή του καθ’όλο το 24ωρο. Η οργανική δύναμη που προβλέπεται για τον Α.Σ. Αερολιμένα Σητείας ανέρχεται στους 16 αστυνομικούς συνολικά. Η παρούσα δύναμη του σταθμού είναι 7 αστυνομικοί, η οποία είναι ανεπαρκής για τη λειτουργία του αερολιμένα καθώς και την ασφάλεια των πτήσεων.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ιεράπετρα τονίζοντας πως οι ελλείψεις είναι πολλές και υποβάλουν τους κατοίκους της περιοχής σε καθεστώς ανασφάλειας. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως ο Δήμος Ιεράπετρας αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης με τον μεγαλύτερο αριθμό θερμοκηπίων, στα οποία εργάζονται χιλιάδες εργάτες γης από τρίτες χώρες που πέραν των άλλων χρειάζονται και γραφειοκρατική εξυπηρέτηση, με την οποία επιφορτίζεται το T.A. Ιεράπετρας. Επιπλέον, διαθέτει το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο του Νομού με την περισσότερη κίνηση βαρέων οχημάτων που ξεπερνάει τα εκατό ημερησίως. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η κίνηση των τουριστικών λεωφορείων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καθώς στην Ιεράπετρα φιλοξενούνται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπρόσθετα, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο γεγονός ότι το 2017 καταργήθηκε το Τμήμα Τροχαίας Ιεράπετρας και ο Δήμος Ιεράπετρας έχει συνολικά τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις άλλες πόλεις του Λασιθίου. Επιπρόσθετα, και βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Λασιθίου – Εισαγγελία Λασιθίου, η Ιεράπετρα έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στο Νομό. Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας και ανέφερε στην Ερώτησή της η κα Σπυριδάκη είναι η ίδρυση του Κ.Α.Ε. Ιεράπετρας που σημειώθηκε το 2017, το οποίο, όμως, έμεινε μόνο στα χαρτιά και δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας της μη στελέχωσής του. Δεδομένης της μη λειτουργίας του, το Τ.Α.Ε. Λασιθίου καλύπτει κάποιες βάρδιες στην Ιεράπετρα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, την έλλειψη αστυνόμευσης στις άλλες πόλεις και την οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιπλέον κόστη από κατανάλωση καυσίμων για τις μετακινήσεις των αστυνομικών από Νεάπολη – Ιεράπετρα και Σητεία – Ιεράπετρα και πίσω, και με επιπλέον φθορές οχημάτων.

Στη συνέχεια η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Σπυριδάκη, αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες για στελέχωση Τ.Α. Αγίου Νικολάου λόγω της ύπαρξης λιμανιού και της τουριστικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο λιμένας του Αγίου Νικολάου λειτουργεί ως πύλη εισόδου Schengen με μεγάλη άφιξη κρουαζιερόπλοιων και η εύρυθμη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου απαιτεί ικανό αριθμό αστυνομικών. Επιπρόσθετα, και εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν η οποία φέρει μηνύματα για αύξηση των επισκεπτών και μία νέα χρονιά – ρεκόρ για τις αφίξεις, απαιτείται άμεση στελέχωση της Δ.Α. Λασιθίου και των κατά τόπους Τ.Α.. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου φιλοξενούνται 202 τουριστικά καταλύματα (από 1 έως 5 αστέρων, χωρίς να υπολογίζονται τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης) με σύνολο 27.879 κλίνες ανά διανυκτέρευση. Τόσο ο Δήμος Αγίου Νικολάου όσο και ο Δήμος Ιεράπετρας δέχονται έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών σε καθημερινή βάση και οι ανάγκες Αστυνόμευσης πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, η περιοχή του Αγίου Νικολάου και ιδιαίτερα εκείνη της Ελούντας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα διαθέτει την πλειοψηφία των ξενοδοχείων κατηγορίας 5 αστέρων στο Νομό, καθιστώντας τον προορισμό τουρισμού πολυτελείας. Με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, αυξάνεται και η ανάγκη για αστυνόμευση, καθώς η διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την εικόνα της περιοχής. Έτσι, η παρουσία των αρμόδιων αρχών και της αστυνομίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η αίσθηση ασφάλειας των επισκεπτών και να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του τουριστικού τομέα.

Στα ανωτέρω προβλήματα, όπως τονίζει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, το Υπουργείο απαντάει με τον συνεχή αποκλεισμό του Νομού Λασιθίου ξεκινώντας με τις μηδενικές θέσεις των τακτικών μεταθέσεων για το 2024. Στη συνέχεια, και παρά τις δεσμεύσεις για την ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού του Νομού με δόκιμους αστυνομικούς, δυστυχώς το Λασίθι έλαβε μόνο 5 πρωτοετείς, ενώ Νομοί όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά που διαθέτουν και εκείνα αερολιμένα όπως η Σητεία, έλαβαν 95 και 65 θέσεις δοκίμων αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί πως το Λασίθι διαθέτει δόκιμους αστυνομικούς που μπορούν να διαθέσουν τις υπηρεσίες στον τόπο τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι λόγω καταγωγής διαθέτουν ήδη στέγη – κάτι το οποίο αποτελεί κριτήριο επιλογής. Τέλος, και πριν από μερικές μέρες στις 21 Μαρτίου 2024, βγήκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1647/24/590998 διαταγή αναφορικά με την «ενίσχυση Υπηρεσιών αστυνόμευσης Αεροδρομίων Χώρας και αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος για κάλυψη εποχιακών αναγκών, κατά τη θερινή περίοδο τρέχοντος έτους» μέσω απόσπασης αστυνομικών με δαπάνες Δημοσίου, όπου το Λασίθι διαθέτει αεροδρόμιο στη Σητεία καθώς και αστυνομικές υπηρεσίες σε περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες για ακόμη μία φορά αποκλείστηκαν, ενώ άλλοι Νομοί στην Κρήτη συμπεριλήφθηκαν. Ο αποκλεισμός του Λασιθίου και ο εγκλωβισμός της ΔΑ Λασιθίου σε ένα καθεστώς υποστελέχωσης αγγίζει τα όρια της στοχοποίησης.

Με τα επίπεδα εγκληματικότητας στη Χώρα να προβληματίζουν έντονα την κοινωνία μας και βρισκόμενοι μόλις λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, η ανάγκη υποστήριξης της Δ.Α. Λασιθίου είναι επιτακτική. Το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αναγκών μίας τόσο τουριστικής περιοχής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις επισκεψιμότητας ενός τουριστικού προορισμού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι η πρωτοφανής και πλήρης αποδυνάμωση της Δ.Α. Λασιθίου και ειδικότερα των ως άνω Αστυνομικών Τμημάτων που επιφορτίζονται με αστυνόμευση σε τουριστικές περιοχές, ωθεί τους Αστυνομικούς σε καθεστώς υπερεργασίας για την εξυπηρέτηση των πάγιων Υπηρεσιακών αναγκών τους.

Με την εν λόγω Ερώτηση η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Θα προβείτε, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρονικό πλαίσιο σε ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου;

Πώς αιτιολογείται ο πρωτοφανής αποκλεισμός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου από τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2024;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην επάνδρωση του Κ.Α.Ε. Ιεράπετρας, το οποίο ενώ υφίσταται ως κλιμάκιο δεν έχει στελεχωθεί ακόμα;

Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να αποτρέψετε μία πιθανή δυσφήμηση που θα πλήξει την τουριστική δραστηριότητα των περιοχών του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα;

Για ποιον λόγο το Λασίθι δεν ενισχύθηκε με αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού με έξοδα Δημοσίου;

Προτίθεστε να εκδώσετε μία τροποποιητική διαταγή ώστε το Λασίθι να συμπεριληφθεί στις καταστάσεις αποσπάσεων των αστυνομικών με δαπάνες Δημοσίου;

Προτίθεστε να ενισχύσετε τη ΔΑ Λασιθίου με επιπλέουν δόκιμους αστυνομικούς (πρωτοετείς και δευτεροετείς) που έχουν καταγωγή από το Λασίθι και δε θα επιβαρύνουν επιπλέον τον Κρατικό προϋπολογισμό;