«Κληρώνει» σήμερα για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

10:00 π.μ. - Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019
10:01 π.μ. - Παρ, 11/00/2019
Image: «Κληρώνει» σήμερα για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους σταθμούς μετατροπής ρεύματος

Η ώρα της αλήθειας γύρω από το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής!
 
Μετά τον πρώτο διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που δημοπρατήθηκε με επιτυχία και είναι σε φάση αξιολόγησης των προσφορών, σήμερα “κληρώνει” για τον έτερο διαγωνισμό που αφορά στους σταθμούς μετατροπής σε Αττική και Μαλεβίζι.
 
Ο τίτλος του έργου είναι “Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)”.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 380 εκατομμύρια ευρώ. Τον διαγωνισμό για τους σταθμούς μετατροπής του ρεύματος, όπως συνέβη και με τον έτερο διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα, τον έχει προκηρύξει η εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
 
 
Μετά από δύο σερί παρατάσεις, η προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε, κανονικά, χθες. Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δόθηκε μια 24ωρη παράταση, μέχρι απόψε αργά το βράδυ.
 
Σύμφωνα με το energypress.gr, μετά από δύο συνεχείς παρατάσεις και παρά τις πιέσεις να δοθεί και νέα, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να επεκτείνει μόνο κατά ένα 24ωρο την προθεσμία υποβολής προσφορών, η οποία προσδιορίζεται μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα (καταληκτική ώρα 11:30 το βράδυ)!
 
Ουσιαστικά δόθηκε διορία κάποιων ωρών, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας για τους μεγάλους διεκδικητές του έργου, που αποτελεί και το τελευταίο διαγωνιστικό κομμάτι της μεγάλης διασύνδεσης μετά την επιλογή των αναδόχων για τα καλώδια (Prysmian, Nexans, “NKT-Ελληνικά Καλώδια”), ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.
 
Όπως έχουμε γράψει, οι ενδείξεις προμηνύουν σκληρή αναμέτρηση μεταξύ ξένων ομίλων, που έχουν συμπράξει επενδυτικά με γνωστές ελληνικές εταιρείες.
 
Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από τη μια έχουμε την επενδυτική “συμμαχία” της γνωστής πολυεθνικής Siemens (με έδρα τη Γερμανία) και του ελληνικού ομίλου της ΤΕΡΝΑ, που έχει πάρει και το μεγάλο έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ φιλοδοξεί να φτιάξει και το ενεργειακό έργο του υβριδικού σε Αμάρι και Σητεία. Από την άλλη, έχουμε την επενδυτική σύμπραξη του αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικού κολοσσού General Electric με την ελληνική εταιρεία Mytilineos.
 
Υπάρχει και ένας τρίτος επενδυτικός συνασπισμός για το έργο, αυτός που έχουν σχηματίσει η ελβετικών-σουηδικών συμφερόντων πολυεθνική ΑΒΒ με την ελληνική εταιρεία “Αρχιρόδον”. Η τρίτη αυτή κοινοπραξία, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα “χτυπήσει” το έργο, αφού φέρεται να έχει καταθέσει αίτημα χορήγησης νέας παράτασης για την υποβολή προσφορών.
 
Εσχάτως ακούστηκε περί κινεζικού ενδιαφέροντος από θυγατρική της State Grid που έχει μπει στο μετοχικό σχήμα και στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα κατατεθεί προσφορά εξ Ανατολών.
 
Οι εταιρείες που προκρίθηκαν
 
Εν αναμονή της σημερινής υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του επιμέρους διαγωνισμού για τους σταθμούς μετατροπής σε Αττική και Κρήτη, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι εταιρείες που προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τα καλωδιακά τμήματα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης.
 
Αναλυτικότερα, ο αρμόδιος φορέας που έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για το έργο του μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδίου του νησιού μας, η “Αριάδνη Interconnection”, ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς και στην επόμενη φάση προκρίνονται οι εξής εταιρείες:
 
Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.
Οι προαναφερθείσες εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα, το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ.
Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και “ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια”. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.
Για το τέταρτο τμήμα, το οποίο αφορά στη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η εταιρεία Prysmian. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω τμήματος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.
Η τελική επιλογή των αναδόχων για κάθε τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από τη συμμετοχή των εταιρειών σε μειοδοτική διαδικασία.
 
neakriti.gr