Κλειστές πόρτες και ελλιπές προσωπικό στους Αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

6:38 μ.μ. - Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018
06:12 μ.μ. - Τρί, 04/38/2018
Image: Κλειστές πόρτες και ελλιπές προσωπικό στους Αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

Δεν είναι μόνον το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων που αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα με κλειστό κυλικείο, μειωμένο ωράριο και έλλειψη ενημέρωσης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, αυτό του Ηρακλείου, το οποίο μετά τη λήξη της σύμβασης του ενοικιαστή στο αναψυκτήριο που λειτουργούσε στο χώρο, από τον Αύγουστο του 2017 δεν προχώρησε σε ανανέωση της συμβασης.
Δηλαδή από τον Αύγουστο του 2017 και μετά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας είναι χωρίς αναψυκτήριο με χιλιάδες επισκέπτες που λογικά δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε ένα μπουκάλι νερό.
Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο υπεύθυνος του Γραφείου Αναψυκτηρίων και Απαλλοτριώσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Παναγιώτης Σταθουλόπουλος. 
Και μάλιστα, όπως είπε, το μίσθωμα που, μηνιαίως, κατέβαλε ο ενοικιαστής έφτανε τα … 11.000 ευρώ!
Ο κ. Σταθουλόπουλος σημείωσε πάντως, ότι τόσο το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου των Μαλίων όσο και το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα τεθούν επί τάπητος, εντός του επόμενου μήνα, ώστε να «τρέξουν» με πιο απλές διαδικασίες οι σχετικοί διαγωνισμοί.
«Στόχος μας είναι τα αναψυκτήρια να αρχίσουν να λειτουργούν το συντομότερο», τόνισε ενώ αίσθηση προκάλεσε η «συγγνώμη» που ο ίδιος ζήτησε από τους πολίτες που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στη διαδικασία αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς και από τους επισκέπτες που τόσο καιρό ταλαιπωρούνται στη διάρκεια των διακοπών τους στην Κρήτη.
Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η διαδικασία μίσθωσης των κυλικείων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Αναψυκτηρίων και Απαλλοτριώσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων έκανε λόγο για «αγκυλώσεις» που δημιουργούσαν πολλά προβλήματα.
Για παράδειγμα, μέχρι τώρα για να μπορέσει ένας ιδιώτης να πάρει μέρος σε σχετικό διαγωνισμό για ένα κυλικείο, θα έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα να «χτυπήσει» και τα υπόλοιπα αναψυκτήρια στο πλαίσιο του ιδιου διαγωνισμού σε όλη την Ελλάδα!
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αναψυκτήρια σε αρχαία Ολυμπία, Λίνδο και Κω δεν είχαν λειτουργήσει εδώ και … 2 χρόνια γι’ αυτόν κυρίως το λόγο !
Θυμίζουμε ότι, μόλις χθες, υπήρξαν καταγγελίες για κλειστές πόρτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από μία παρέα τουριστών που επισκέφθηκε το χώρο αλλά ελλείψει σχετικής ενημέρωσης, πήραν το δρόμο της επιστροφής…
 
Ρεπορτάζ του «Ράδιο Κρήτη» αναφέρθηκε χθες και στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, όπου από πέρυσι δε λειτουργεί κυλικείο, σε έναν χώρο με περίπου 300 επισκέπτες, σε ημερήσια βάση,  ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό προς ενημέρωση των επισκεπτών με το λιγοστό προσωπικό να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την εξυπηρέτηση των τουριστών που καταβάλλουν το εισιτήριο των 6 ευρώ για να ξεναγηθούν στους χώρους του.
 
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ίδιες καταγγελίες, ο χώρος κλείνει στις 3 μετά το μεσημέρι, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκεί μεταβαίνουν λεωφορεία και ΙΧ με τουρίστες αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές…
 
ekriti.gr