Κ.Κ.Ε:Η πρωτοπόρος στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, Σητεία, ξανά στο προσκήνιο

7:10 μ.μ. - Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022
07:07 μ.μ. - Δευ, 11/10/2022
Image: Κ.Κ.Ε:Η πρωτοπόρος στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, Σητεία, ξανά στο προσκήνιο

Οι θέσεις του ΚΚΕ » και ομιλητή τον Κοκοσάλη Αντρέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Λασιθίου την Τετάρτη 6 Ιούλη 2022, στην κεντρική πλατεία (Κήπος) της Σητείας, με θέμα: « Η πρωτοπόρος στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, Σητεία, ξανά στο προσκήνιο! Η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος συνοδεύεται από φτώχεια για το λαό και καταστροφή του περιβάλλοντος! Οι θέσεις του ΚΚΕ » και ομιλητή τον Κοκοσάλη Αντρέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. 

Στην ομιλία του ο Κοκοσάλης Αντρέας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Σητείας του Κόμματος μας για τη σημερινή εκδήλωση πραγματικά είναι εύστοχη και επίκαιρη!

Γιατί πίσω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, πίσω από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο αυτό, πίσω από την ενεργειακή φτώχεια,  πίσω από το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και την ακρίβεια που μαστίζει το λαό μας, βρίσκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ισχυρά κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, βρίσκονται τα σχέδια των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που τρέφονται από το κυνήγι και τον ανταγωνισμό για τα μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές, από την ακόρεστη δίψα για την απογείωση της κερδοφορίας τους!

Αυτά τα σχέδια έχουν στο επίκεντρό τους και την Κρήτη, το Λασίθι και τη Σητεία!

Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί το πολιτικό τους προσωπικό και οι κυβερνήσεις τους, σήμερα η ΝΔ, χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, προχθές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αύριο γιατί όχι και όλοι μαζί!

Όταν όλοι αυτοί μιλούν για σταθερότητα εννοούν αστάθεια διαρκείας για τη ζωή του λαού, ως προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου!

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αποφασιστικά στον αντιλαϊκό δρόμο, που χάραξαν οι προηγούμενοι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες γιατί τον ίδιο δρόμο υπηρέτησαν και όταν κυβέρνησαν και ως αντιπολίτευση!

Γι’ αυτό και το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, όσες κορώνες κι αν βγάζουν στην καυτή προεκλογική περίοδο που ήδη έχουμε μπει!»

Αναφερόμενος στην “πράσινη ανάπτυξη” και την προστασία του περιβάλλοντος σημείωσε: «Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Κάλπικο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον όλων τους για την προστασία του περιβάλλοντος! Ασφαλώς η υποκριτική επίκληση και το κάλπικο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν αποκαλυφθεί πολύ πριν από την επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ από την μια και τη Ρωσία και Κίνα από την άλλη. Είχαν αποκαλυφθεί με τις καταστροφικές για το περιβάλλον επιλογές για να προωθηθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις της «πράσινης μετάβασης» στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Αυτή τη στρατηγική υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή εφάρμοσαν οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αυτή αποτελεί το κυβερνητικό πρόγραμμα όποιας θα ακολουθήσει!

Ετσι, παρά τις διακηρύξεις για την εξοικονόμηση Ενέργειας, αναδείχθηκε το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, τη στιγμή που αυτή η επιλογή οδηγεί σε σπατάλη έως και 50% της περιεχόμενης σ’ αυτό Ενέργειας και εκτοξεύει στα ύψη τους λογαριασμούς των λαικών νοικοκυριών, των μικρών επαγγελματιών και βιοπαλαιστών αγροτών!

Οι εγκαταστάσεις γιγαντιαίων αιολικών πάρκων οδήγησαν σε καταστροφή δασικών εκτάσεων, ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura και σε αρνητικές επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες περιοχές. Δεκάδες είναι οι σχετικές καταγγελίες από τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Κρήτη, το Λασίθι κι εδώ στη Σητεία, που συχνά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κρατική καταστολή και στις οποίες συμμετείχαν ενεργά οι δυνάμεις του ΚΚΕ.»

 Για τις ευθύνες των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και την ψευτοαντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις, ο κεντρικός ομιλητής ανάφερε: «Είναι δυνατόν να είναι διαφορετική η στάση των Περιφερειακών και δημοτικών αρχών που προέρχονται από αυτά τα κόμματα;

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από το δημοτικό συμβούλιο της Σητείας:

– με τη συζήτηση του Δεκέμβρη του 2021 «για τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου Σητείας.»,

– με την συζήτηση τον Γενάρη του 2022 της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές NATURA στην ανατολική Κρήτη» που ήρθε στα πλαίσια της διαβούλευσης για γνωμοδότηση στην περιφέρεια Κρήτης, στους δήμους του Λασιθίου και στο Δήμο Σητείας,

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή, που πρόσκειται στη ΝΔ αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται στο μπλοκ των αστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την οργανωμένη λαϊκή αντίδραση των κατοίκων της Σητείας, του Παλαικάστρου ενάντια στην μετατροπή της Σητείας σε ένα απέραντο δάσος ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, για αυτό επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως αμορτισερ της λαικής αγανάκτησης.

Είναι προφανές επίσης ότι στο εσωτερικό αυτών των δυνάμεων που στηρίζουν το σχεδιασμό του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο συγκρούονται οι επιδιώξεις διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου, πχ του ενεργειακού, ξενοδοχειακού, τουριστικού γενικότερα.

Για αυτό όσες κορώνες κι αν πουν, δεν αμφισβητούν αυτό τον δρόμο ανάπτυξης που μας έχει φέρει στην “κανονικότητα” που όλοι βιώνουμε καθημερινά!

Δεν αμφισβητούν τη στρατηγική της “Πράσινης μετάβασης”, της ΕΕ, του κεφαλαίου, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και έχει βάλει στο στόχαστρο το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες. Άλλωστε οι ίδιοι μιλούν για την «αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης», την «αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης», στην ορθότητα της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» κ.α. Κι αυτά τη στιγμή που υποχρεώνουν τον λαό να πληρώνει τα «πράσινα» κέρδη των ομίλων με «πράσινους» φόρους και τέλη, το πανάκριβο «πράσινο ρεύμα», με την υποχρεωτική αντικατάσταση υποδομών, εξοπλισμού, αυτοκινήτων με αντίστοιχα «πράσινα».

Δεν αμφισβητούν το αντιπεριβαλλοντικό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, που εξειδικεύει το “Πράσινο New Deal” και γεννά τις διάφορες ΕΠΜ που στόχο έχουν να δώσουν βορά τα βουνά , τα δάση, τα νησιά μας στο επιχειρηματικό κέρδος.

Δεν αμφισβητούν αυτό το δρόμο ανάπτυξης ακόμα και όταν μιλούν για την υπεράσπιση μιας “ήπιας τουριστικής ανάπτυξης”, αφού είτε με την κυριαρχία του ενεργειακού είτε με την κυριαρχία του τουριστικού κεφαλαίου ένα είναι σίγουρο: ότι και οι δύο εκδοχές δεν περιλαμβάνουν εργαζόμενους με ικανοποιητικούς μισθούς, μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δεν περιλαμβάνουν οικογενειακές επισιτιστικές, εμπορικές και άλλες πχ μικρά καταλύματα, επιχειρήσεις με χαμηλή φορολογία και ικανοποιητικό εισόδημα, δεν περιλαμβάνουν τον βιοπαλαιστή αγρότη που ζει από την ελια, το λάδι, τα μελίσσια κτλ, ούτε τον κτηνοτρόφο. Το μόνο σίγουρο ότι είτε η μία είτε η άλλη εκδοχή ανάπτυξης εγγυάται την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την καταστροφή ότι ξέραμε μέχρι σήμερα ότι σηματοδοτεί η Σητεία για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της!

Επιπλέον δεν αμφισβητούν την επιλογή της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, που μετατρέπει τη χώρα και την Κρήτη σε ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, βάζοντας τις πόλεις, τα χωριά μας και εμάς τους ίδιους στο στόχαστρο των ανταγωνιστών τους, τροφοδοτεί την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας έναντι της ελληνικής στην περιοχή!»

Για την προοπτική που πραγματικά συμφέρει τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, σημείωσε: «Για τον εργαζόμενο λαό υπάρχει μόνο ένας δρόμος για το δικαίωμά του στη ζωή και την ευημερία. Η εξουσία και η οικονομία στα χέρια του λαού. Κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής γιατί μόνο σ’ αυτόν τον δρόμο μπορεί να προλαμβάνονται προβλήματα, να αντιμετωπίζονται συνδυασμένα και σχεδιασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι όχι το κέρδος των ομίλων, το συμφέρον της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών, οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλίζεται η ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Αυτή η διέξοδος υπάρχει. Είναι ο σοσιαλισμός.

Είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός του σοσιαλισμού που μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να εξαλειφθούν η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ’ τις εισαγωγές, να προστατευτούν η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Αυτόν τον δρόμο μπορεί να βαδίσει ο λαός μας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής, για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Για αυτό στηρίξαμε ως Κόμμα και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων στη Σητεία και το Παλαίκαστρο!

Γιατί θεωρούμε ότι απαντάνε οι αγώνες αυτοί θετικά από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών. Δίνουν κουράγιο, εμπνέουν!

Χρειάζεται να δώσουμε πιο οργανωμένη και πιο αποφασιστική απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια, με τις προτάσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Να δώσουμε απάντηση στην ακρίβεια, με τις προτάσεις του ΚΚΕ και τις διεκδικήσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος.»

 Καταλήγοντας απεύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπορευσης με το ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας!

Με σύγκρουση με τη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, σύγκρουση με τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας και τις “προτεραιότητες” του αντιλαϊκού κράτους, που εμάς μας έχει στο περίμενε και χαϊδεύει τους επιχειρηματικούς ομίλου, απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, να μη διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών, ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, για να απεμπλακεί άμεσα η χώρα απ’ τη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ, να «κάψουμε» όλα τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας.

Σας καλούμε να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στέκεται με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων σε όλα τα πεδία.

Τη μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη!»

Μετά την κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε θεματική παρέμβαση από τον Συμεωνίδη Σίμο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Σητείας, ο οποίος ανέδειξε, μέσα από σύντομη αναδρομή στις τοπικές εξελίξεις του τελευταίου έτους σε σχέση με τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου στην περιοχή, ότι οι δυνάμεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, η περιφέρεια και δημοτικές αρχές της Σητείας διαχρονικά αποδέχονται την αστική στρατηγική που αντιμετωπίζει την ενέργεια και το περιβάλλον ως εμπόρευμα, ως πηγή άντλησης κερδών.

Το στέλεχος του ΚΚΕ απέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία και αντιστοίχως επιλεκτικοί χειρισμοί στο ενδιαφέρον των “πράσινων” επενδυτών από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και την τωρινή, ακριβώς γιατί δεν διαφωνούν με την ουσία του ενεργειακού σχεδιασμού, τους στόχους της “πράσινης μετάβασης”, την ανάπτυξη που υπηρετεί τους λίγους. Κλείνοντας την παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος ανέδειξε ότι η ανάπτυξη ως όρος για να περιγράψει τον στόχο που όλοι πρέπει να θυσιαστούμε για χάρη του είναι αποπροσανατολιστικός όταν δεν περιγράφει το κίνητρο αυτής της ανάπτυξης, από ποιον και για ποιον γίνεται αυτή η ανάπτυξη.

Έκλεισε την παρέμβαση του σημειώνοντας: «Ο Σητειακός Λαός, οι φορείς του , οι σύλλογοι του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το βάλουν κάτω. Αξιοποιώντας την αρνητική πείρα της “πρωτοπορίας” στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που έχουμε ως περιοχή  πρέπει να ενισχύσουμε τον αυτοτελή και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στις συνέπειες που γεννά η “πρωτοπορία” αυτή όπου, η ακρίβεια και η ανεργία τσακίζει τα λαϊκά στρώματα της Σητείας, ερημώνουν τα χωριά μας, απαξιώνεται η αγροτική παραγωγή-το ελαιόλαδο, καταστρέφεται το περιβάλλον, η νεολαία αναζητά διέξοδο στην μετανάστευση, κρίσιμες υποδομές δεν πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες κ.α.  Η ελπίδα και η προοπτική για τον λαό και τον τόπο μας μπορεί να εξασφαλιστεί με την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΚΚΕ και την συμπόρευση μαζί του που χωρίς διγλωσσία και με κρυστάλλινες θέσεις διεκδικεί:

  1. Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος με κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής, Κατάργηση του “πράσινου” χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του.
  1. Να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης, τα συμφωνητικά μίσθωσης των Δήμων με τις εταιρείες και να μην πέσει ούτε σφυριά για τις εργασίες κατασκευής τους.
  2. Καμιά ανεμογεννήτρια, υποσταθμοί και γραμμές υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων εγγύτητας και προς τα κάτω των ορίων ηχορύπανσης.
  3. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  4. Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιοθερμικά πάρκα σε κανέναν Δήμο του Λασιθίου, στον λεγόμενο “ενεργειακό κόμβο” στη ΔΕ Λεύκης και οπουδήποτε στην Κρήτη. Ούτε σπιθαμή γης για τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους.»

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγητικών ομιλιών  ακολούθησε πλούσιος διάλογος ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι Σαρίδης Μπάμπης και Γιαννακόπουλος Κώστας από την Επιτροπή Αγώνα Σητείας, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκαν και στην απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το Υβριδικό Αμαρίου, ότι πρόκειται για μία νίκη σε μία μάχη από τις πολλές που θα δοθούν στο μέλλον.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο Α.Κοκοσάλης στο κλείσιμο της εκδήλωσης όπου υποστήριξε ότι όλες οι μορφές αγώνα πρέπει να αξιοποιούνται, με αυτήν που παίζει όμως τον καθοριστικό ρόλο να είναι η λαϊκή κινητοποίηση, με επαγρύπνηση και αυτοτέλεια, με καθαρό περιεχόμενο που δεν υποτάσσεται στον “ρεαλισμό” του βάρβαρου καπιταλιστικού ενεργειακού σχεδιασμού. Η απόφαση του ΣτΕ έχει το βάρος που της αναλογεί κάτω από τις συνθήκες που αυτή βγαίνει και κυρίως διότι είναι αποτέλεσμα αγώνων του ίδιου του Σητειακού Λαού. Αυτό δεν αλλάζει ότι πρόκειται για έναν αντιδραστικό θεσμό και ότι η επίκληση στη νομιμότητα γενικά, δεν θωρακίζει τα λαϊκά συμφέροντα όταν μιλάμε για ένα εχθρικό περιβάλλον που διατήρησαν και ενίσχυσαν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Για αυτό  πρέπει μαζί με την ένταση της λαϊκής οργανωμένης πίεσης, ταυτόχρονα αυτή να ενισχύεται με την πολιτική καταδίκη αυτών που προωθούν τον ενεργειακό σχεδιασμό των πράσινων καπιταλιστών.

ΚΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΚΕ