ΚΚΕ: Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας

11:02 π.μ. - Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Δευ, 23/02/2020
Image: ΚΚΕ: Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας

Στον αγώνα του λαού η υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.

Τώρα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα προστασίας στο νομό μας!

Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, όπως:

-Να επιταχθούν άμεσα τα ιδιωτικά διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

-Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Οι ελλείψεις των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού Λασιθίου είναι τεράστιες αφού δεν υπάρχει επάρκεια σε μάσκες , γάντια, αναλώσιμα. Το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου θα ξεμείνει από μάσκες. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ στο Οροπέδιο δεν έχει μάσκες. Οι ειδικές στολές προστασίας είναι ελάχιστες, δεν επαρκούν για το προσωπικό των νοσοκομείων, αρκούν για να καλύψουν λίγα περιστατικά στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας και στο ΚΥ Οροπεδίου .

-Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. Να αυξηθούν οι δομές τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες αφού οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και πρέπει να περιοριστούν στα σπίτια τους. Να εξοπλιστούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά για την προστασία τους και την προστασία των ωφελουμένων.

-Να επιταχτούν τα πλησιέστερα ξενοδοχεία στις μονάδες Υγείας των τριών πόλεων. Συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία Coral, Hermes, Mistral, Santa Marina στον Άγιο Νικόλαο που είναι κοντά στο νοσοκομείο, στα οποία να μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου. Για τον ίδιο σκοπό να επιταχθούν στην Ιεράπετρα τα ξενοδοχεία Astron, Petra Mare, Galaxy και στην Σητεία τα Itanos, Elysee και Sitia beach.

- Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου για να λειτουργήσουν οι 3 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές, ώστε να προστεθούν στις 6 που λειτουργούν τώρα για 74000 πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες προσλήψεις και να ανοίξουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ που θα χρειαστούν τώρα, περισσότερο από ποτέ.

-Να γίνει τώρα 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αγ.Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεάπολης, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας, το ίδιο και οι ΤΟΜΥ Αγ.Νικολάου και Σητείας. Να επανδρωθούν με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό για την αποσυμφόρηση τα νοσοκομείων, ειδικά από τη στιγμή που δεν λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να μην διακοπεί η αντιμετώπιση χρόνιων καρδιολογικών, ορθοπεδικών και άλλων περιστατικών.

- Να γίνουν προσλήψεις στο ΕΚΑΒ για την πλήρη 24ωρη λειτουργία τους και να τους δοθεί επαρκής ποσότητα σε στολές , μάσκες, είδη προστασίας. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν 3-5 ασθενοφόρα (1 Σητεία, 1-2 Ιεράπετρα, 1-2 Αγ.Νικόλαος) και μόνο 3 την νύχτα. Το ΕΚΑΒ του Οροπεδίου Λασιθίου είναι ανεπαρκώς στελεχωμένο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης κάλυψη.

-Να γίνονται τεστ σε όσους προσέρχονται στις δημόσιες δομές Υγείας με συμπτώματα ίωσης και σε όσους έχουν τα συμπτώματα και παραμένουν σπίτι τους μετά από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Να μην στέλνονται οι ύποπτοι ασθενείς στα σπίτια τους και να περιμένουν να επιβαρυνθεί η κατάστασή τους για να κάνουν το τεστ. Να δοθούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, που αποτελούν μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το νοσοκομείο της Σητείας είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες . Είναι απαράδεκτο το νοσοκομείο Σητείας όπως και τα υπόλοιπα του νομού να έχουν ελάχιστα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, να μην εξασφαλίζεται από το κράτος η παροχή τους αλλά να τα αναζητούν σε προσφορές στην «ελεύθερη» αγορά.

-Να σταματήσει η αισχροκέρδεια (φαινόμενο της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς) - αντισηπτικά, μάσκες, μαντηλάκια να μπουν στην διατίμηση τόσο στην λιανική όσο και στην χονδρική.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ!

ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

& ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!