ΚΚΕ Λασιθίου: Να ανακληθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας του γηροκομείου Ιεράπετρας

10:57 π.μ. - Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Τετ, 01/57/2020
Image: ΚΚΕ Λασιθίου: Να ανακληθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας του  γηροκομείου Ιεράπετρας

Να ληφθούν με ευθύνη του κράτους κατεπείγοντα μέτρα για τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, που είναι άμεση ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα για τα ιδρύματα Πρόνοιας, τα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, με απόφαση της αντιπεριφέρειας Λασιθίου διακόπτεται η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ιεράπετρα.

Η απόφαση αυτή, που αντιβαίνει σε αυτά που ακούμε από την κυβέρνηση για τις ευπαθείς ομάδες, δημιουργεί τραγικά προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και το προσωπικό της δομής, με υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν γέροντες και γερόντισσες στον δρόμο, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

Μολονότι, η έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας που είναι ΝΠΙΔ με διαχειριστή τον «Σύλλογο Φίλων Τρίτης Ηλικίας», είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση – δήμο και περιφέρεια) χρόνια τώρα, όπως το ίδιο γνωστά είναι και τα σοβαρά προβλήματα που η δομή αντιμετωπίζει, επιλέγεται σε καιρό πανδημίας η επικίνδυνη λύση της διακοπής λειτουργίας και της ανασφάλειας των απόμαχων της δουλειάς για τη συνέχεια της διαβίωσής τους. Επιπλέον, η μεταφορά τους σε άλλες δομές, τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται η αποσυμφόρηση και όχι ο συνωστισμός, ή η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, μ’ αυτά τα προβλήματα μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για περιθαλπόμενους και εργαζόμενους αυτό το διάστημα.

Η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της ΕΕ, καθώς και των δυνάμεων τους στον Δήμο Ιεράπετρας και στην Περιφέρεια. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές ΜΚΟ και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση, με στόχο να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται μέσα και έξω από την Βουλή αυτές οι κοινωνικές δομές να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσουν στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικό με μονιμοποίηση.

Η υπεράσπιση του γηροκομείου Ιεράπετρας ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Τώρα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσα να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να υπάρξει σχέδιο με ευθύνη του κράτους για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας και την αποτροπή μίας επαίσχυντης εξέλιξης για τη διαβίωση των φιλοξενούμενων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση διακοπής λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας.

Το Κράτος να αναλάβει τώρα την ευθύνη της λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία της. Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία για έκδοση άδειας, τήρηση κανόνων υγιεινής, ανάληψη της ευθύνης της μισθοδοσίας των εργαζομένων ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία, χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία απόλυση.

Να στελεχωθεί η δομή με τη μορφή του κατεπείγοντος με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.

Να εξασφαλιστεί, επίσης, η αξιοπρεπής φιλοξενία και περίθαλψη των ηλικιωμένων με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και χωρίς καμία παρακράτηση από την σύνταξή τους.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές με βάση τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η ολοκλήρωση του κτιρίου που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση της δομής.