Κίτρινες κάρτες για πλειστηριασμούς και επιδόματα απο θεσμούς

10:51 π.μ. - Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Σάβ, 01/51/2018
Image: Κίτρινες κάρτες για πλειστηριασμούς και επιδόματα απο θεσμούς

Στο «μικροσκόπιο» το πολυνομοσχέδιο

«Κίτρινες κάρτες» μοιράζουν οι θεσμοί για τις παροχές στις οποίες προχώρησε στο τέλος του 2017, αλλά και για τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε φυσική μορφή. Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών μπήκες χθες το πολυνομοσχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή. Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών τέθηκαν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. 
 
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναστολή για έξι μήνες της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση ( Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο). Η κυβέρνηση είχε ζητήσει αναβολή της αύξησης κατά 30% στους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου για έναν ακόμα χρόνο. Το αίτημα απορρίφθηκε από τους δανειστές, με το σκεπτικό ότι η διατήρηση διπλής ταχύτητας στον ΦΠΑ αυξάνει το διοικητικό κόστος και τη γραφειοκρατία του συστήματος.
Προβληματισμός για τα επιδόματα
 
Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο πάγωμα του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για ένα εξάμηνο και για τους νησιώτες των υπόλοιπων περιοχών που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ παρείχε ένα έκτακτο κοινωνικό επίδομα. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης της περσινής περιόδου για ορεινούς νομούς ( Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας. 
 
Το ΔΝΤ φέρεται ενοχλημένο από το μπαράζ των κυβερνητικών παροχών που ενδέχεται να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό σημείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τον Φεβρουάριο, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς
 
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και για τις νέες καθυστερήσεις στη διενέργεια πλειστηριασμών με φυσική μορφή. Μετά από μια παύση οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται από την Τετάρτη δριμύτεροι στην ημερήσια διάταξη τόσο στα ειρηνοδικεία όσο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση παρεμπόδισής τους να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Μόνο στο Λεκανοπέδιο έχουν προγραμματιστεί για αύριο 63 πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και 26 πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό σφυρί.
 
Την ίδια στιγμή, στόχος της κυβέρνησης είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να γίνονται και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.
 
Μέσα στις επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να προωθήσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, να εφαρμόσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
 
 
Πηγή: in.gr