Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

11:42 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Παρ, 26/42/2024
Image: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2/23

Την Τετάρτη 24/1/24 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, κάτι που είναι ενδεικτικό της οξύτητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓΝΑΝ και του κινδύνου πλήρους συρρίκνωσης του το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα και κατέληξε σε απόφαση– ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και στο ΕΣΥ και σε συγκεκριμένες δράσεις και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα που είναι:

-Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τους συναδέλφους ΣΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση, στέγαση την 1/2/23 και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας

-Συμμετοχή στην πανλασιθιώτικη συγκέντρωση για την υγεία την οποία αναμένεται να καλέσουν οι επιτροπές αγώνα του νομού εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου

-Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2/23

Μετά τη συνέλευση έγινε η κοπή της πρωτοχροννιάτικης πίτας του συλλόγου.

Το κείμενο απόφασης που εγκρίθηκε είναι το παρακάτω:

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης στις 24/1/24

Με βασική αιτία και αφορμή τη συνεχιζόμενη πορεία υποβάθμισης του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω των συνεχών αποχωρήσεων προσωπικού και της υποστελέχωσης του σε βασικές κλινικές και τμήματα, η κοινωνία του Μεραμπέλλου και του νομού Λασιθίου αντέδρασε δυναμικά με τη μαζική συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία της 14ης Δεκεμβρίου 2023, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον Άγιο Νικόλαο.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών ενδυνάμωσε της διεκδίκηση για δημόσια δωρεάν υγεία και για σωτηρία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και ανέδειξε ότι βασική αιτία της πορείας υποβάθμισης του ΓΝΑΝ είναι οι γενικότερες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ που η κυβέρνηση τις διατηρεί σκόπιμα για να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να οδηγούνται οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Βεβαίως πέρα από τις γενικές συνθήκες, σημαντική αιτία αποχωρήσεων από το ΓΝΑΝ αποτέλεσαν οι κακές εργασιακές συνθήκες και η άσχημη αντιμετώπιση του προσωπικού από τη διοίκηση και το διοικητή του Νοσοκομείου κάτι που έχει οδηγήσει σε πολλές αποχωρήσεις ιατρών και άλλων εργαζομένων, και γι΄αυτό ζητήσαμε την παραίτηση των διοικούντων χωρίς ανταπόκριση και εξακολουθούμε να τις ζητούμε.

Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής και του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, κάτι που έχει φανεί με την απένταξη του έργου της επέκτασης του ΓΝΑΝ από το ταμείο ανάκαμψη (παρά το ότι υπήρχαν εξαγγελίες τόσο από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Υγείας), με τη στασιμότητα σε σημαντικά έργα υποδομής για το νοσοκομείο (ενεργειακή αναβάθμιση, μελέτη στατικής επάρκειας, μελέτη δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής), καθώς επίσης και με την αρνητική αντιμετώπιση του ΓΝΑΝ στην κατανομή θέσεων για προκηρύξεις προσωπικού.

Επίσης αγνοήθηκαν οι επισημάνσεις ότι οι προκηρύξεις σε βαθμό διευθυντή αναισθησιολογίας στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας θα οδηγήσουν σε ανακύκλωση και φυγή των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα το ΓΝΑΝ να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο, κάτι που θα επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου και θα το φέρει ένα βήμα από το άτυπο κλείσιμο του.

Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα όπου οι μισές εφημερίες μένουν κενές και πλέον το Νοσοκομείο, το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο, ενώ σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη ΜΕΘ. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας ιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα).

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη.

Εδώ και 20 μήνες δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη συμβασιούχου στο Νοσοκομείο, παρά τις περισσότερες από 15 αποχωρήσεις.

Επίσης υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και φόβος για τη συνέχεια της εργασίας των 28 συναδέλφων συμβασιούχων ΟΑΕΔ και ΣΟΧ που οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που ο νέος υπουργός υγείας ισχυρίζεται ότι προτιμά την ενοικίαση εργαζομένων από εργολάβους.

Είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούνται από την κυβερνητική πολιτική που έχει στόχο τη συνεχή απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα της υγείας και των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Με βάση τα παραπάνω θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και τους αγώνες μας με:

-Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τους συναδέλφους ΣΟΧ την 1/2/23 και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας

-Συμμετοχή στην πανλασιθιώτικη συγκέντρωση για την υγεία την οποία αναμένουμε να καλέσουν οι επιτροπές αγώνα του νομού εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου

-Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2/23

Διεκδικούμε:

-Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13 ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.

-Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.

-Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.

-Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις – Καμιά απόλυση συμβασιούχων στην υγεία

-Προστασία και ενδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πληρωμή από τους ασθενείς – Όχι στο νομοσχέδιο για τη διάλυση της ψυχικής υγείας και για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ – Όχι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων

(Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, πλην της τελευταίας παραγράφου που ελήφθη κατά πλειοψηφία)