Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη - Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:41 π.μ. - Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021
09:11 π.μ. - Τρί, 16/41/2021
Image: Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη - Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε καταλήψεις των υποκαταστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά, προχωρούν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα του κλάδου τους

- Μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο - Επιστολή στο πρωθυπουργό έστειλαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί του.

Συγκεκριμένα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι την Τρίτη στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ακολούθως στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα καταλήξουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα κάνουν κατάληψη επ’ αόριστον.

Ανάλογη κατάληψη θα πραγματοποιηθεί στο υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά, ενώ όπως επισημαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, η κατάληψη θα λήξει μόνο όταν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, με επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μανώλης Ορφανουδάκης, ζητείται άμεσα συνάντηση μαζί του. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επαφών και συναντήσεων κι έχοντας λάβει τις διαβεβαιώσεις πως μόνο με πολιτική απόφαση και δίκη σας παρέμβαση μπορούν να υπάρξουν λύσεις, λαμβάνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε εσάς με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο σας και τον θεσμό».

Στήριξη στους αγρότες

Τη στήριξή τους στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου ο οποίος κατηγορεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άκαρπη συνάντησή του με τους αγρότες, ενώ και ο Δήμος Ανωγείων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «συμπαραστέκεται στον αγώνα των παραγωγών για τη διεκδίκηση της αναγκαίας για την επιβίωσή τους επιδότησης και δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του διευκολύνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών υπαλλήλων, στο συλλαλητήριο της Τρίτης 16 Νοεμβρίου».

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα», και καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων».

Στη Βουλή

Παράλληλα, βουλευτές της Κρήτης με παρεμβάσεις τους στη Βουλή ζητούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην Κρήτη κατέθεσε εκ νέου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, «ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι ίδιοι και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για: μείωση κόστους παραγωγής, στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους, έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας».

Την άμεση τροποποίηση της απόφασης, προκειμένου πριν τη δεύτερη πληρωμή να ισχύσουν όσα ίσχυαν κατά την υποβολή των αιτήσεων και τα νέα προβλεπόμενα να εφαρμοστούν από το 2022, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω αύξησης κόστους ενέργειας και παραγωγής και από συγκεκριμένη χρηματοδοτική πηγή (deminimis, εθνικοί πόροι), ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, «η Κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να διαχειριστεί με διαφάνεια, κανόνες και δικαιοσύνη το σύστημα των επιδοτήσεων, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό και προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που η ίδια προκάλεσε, προχώρησε σε οριζόντιο μέτρο περικοπής των ενισχύσεων για την κτηνοτροφία που πλήττει το σύνολο των παραγωγών».

Τέλος, επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαπέλυσαν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Βαρδάκης, Χ. Μαμουλάκης και Ν. Ηγουμενίδης, οι οποίοι παρεβρέθηκαν στην προχθεσινή (14/11) σύσκεψη των αγροτοκτρηνοτρόφων, κάνοντας λόγο για προκλητική και αδικαιολόγητη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ.

efsyn.gr