Κίνδυνος εκτοπισμού των κηπευτικών μας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1:23 μ.μ. - Τρίτη, 24 Μαΐου 2022
01:05 μ.μ. - Τρί, 24/23/2022
Image: Κίνδυνος εκτοπισμού των κηπευτικών μας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Θα πλημμυρίσουμε εισαγόμενα - Ο Γιώργος Πολυχρονάκης Ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas στον Ηχώ 99,8

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης το οποίο είναι ήδη έντονο στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα με έμφαση στη νότια Ελλάδα και την Κρήτη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης Ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas

Όπως τόνισε, πρόβλημα θα δημιουργηθεί στις καλλιέργειες των ετήσιων λαχανικών και κηπευτικών καθώς τώρα που θα χρειαστεί οι παραγωγοί να ξαναφυτέψουν δεν θα μπορούν γιατί δεν θα υπάρχουν εργάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα προϊόντα έχουν μείνει « πίσω» από άποψη συγκομιδής όπως είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες κλπ. Από πλευράς τους έγκαιρα ανέδειξαν το θέμα με προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και στην πορεία ήρθε η συμφωνία Μηταράκη με Πακιστάν και Μπαγκλαντές που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Την ίδια ώρα έφυγαν από την Ελλάδα Αλβανοί και Βούλγαροι που απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα πολλοί από αυτούς ,Αλβανοί κυρίως, καλλιεργούν κηπευτικά στην Αλβανία και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τόνοι κηπευτικών εισάγονται από την Αλβανία. Ζητάμε, όπως είχε ψηφιστεί το 2018 να δοθούν προσωρινές άδειες εργασίες για όσο διαρκεί η παραμονή, να δοθεί ΑΜΚΑ ΑΦΜ και δικαίωμα για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ώστε να μπορούν να εργάζονται και να πληρώνονται με εργόσημο.

Η Ευρώπη προσανατολίζεται στη νόμιμη εργασία νόμιμων μεταναστών πλην όμως έτσι όπως οδεύουμε βλέπουμε μετανάστες να φεύγουν μαζικά από τη χώρα μας ενώ δούλευαν, ζούσαν χρόνια τώρα, τους είχαμε εκδώσει ακόμη και ΑΜΚΑ για να εμβολιαστούν. Όλη αυτή η κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα τη διαδικασία της παραγωγής και εκτάσεις ενδεχομένως να μείνουν ακαλλιέργητες, τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Σε άλλο σημείο στάθηκε στο πρόγραμμα φρούτα στα σχολεία σχολιάζοντας με αφορμή τη διανομή σε κάποια σχολεία, σε Αγγουράκια Ισπανίας και Ντοματίνια Μαρόκου, ότι στήριξαν αρχικά το πρόγραμμα με το σκεπτικό να μάθουν τα παιδιά να ακολουθούν την υγιεινή διατροφή, να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, να μάθουν οι μαθητές πως παράγονται τα προϊόντα κλπ. Πρότασή τους ώστε να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά διανομής προϊόντων από άλλες χώρες όταν η χώρα μας παράγει τα προϊόντα αυτά , είναι τα κονδύλια του προγράμματος να μοιραστούν στις Περιφέρειες με βάση τον μαθητικό πληθυσμό και οι Περιφέρειες να προκηρύξουν διαγωνισμό με τοπικά προϊόντα εντάσσοντας στο πρόγραμμα τη «γνωριμία» των παιδιών με όλα τα στάδια της παραγωγής των προϊόντων.

Κλείνοντας ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρθηκε στις εξαγωγές λαχανικών και χειμερινών φρούτων λέγοντας ότι οι τομάτες είναι « πίσω» στο 28%, οι πιπεριές επίσης στο ίδιο σχεδόν ποσοστό. Από τα στοιχεία εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2022 αν και υπάρχει αύξηση σε όλα τα προϊόντα στη μεσοσταθμική τιμή πώλησης , παρατηρείται εξαγωγή τομάτας κυρίως από την Κρήτη προς Βουλγαρία με τιμές 0,30 λεπτά και Ρουμανία προς 0,50 λεπτά μεσοσταθμικά. Αναλογικά με τις τιμές στα δημοπρατήρια, οι παραπάνω τιμές είναι είτε υποτιμολογημένες είτε πρόκειται για προϊόντα υποτιμολογημένα φορολογικά και ποιοτικά. Κατά συνέπεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθεί η φήμη των προϊόντων μας αλλιώς θα έχουμε αύξηση των εισαγωγών και είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγωγές το αντίστοιχο χρονικό διάστημα έγιναν με 1,70 το κιλό. Υπάρχει κίνδυνος εάν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς και αυτή η υποτίμηση της ποιότητας και της φήμης των προϊόντων μας να εκτοπίζονται τα ελληνικά προϊόντα ακόμα και από την ελληνική αγορά, σημείωσε μεταξύ άλλων.