Η επίδραση των εντομοκτόνων και των ζιζανιοκτόνων, για τις επιπτώσεις από τη γεωργική δραστηριότητα στα δάση, αλλά και για άλλους τομείς που μπορεί να επηρεάζουν τη ζωή των επικονιαστών - κυρίως των μελισσών - είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ρωτά τη γνώμη των πολιτών για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στις μέλισσες.
Συγκεκριμένα, διεξάγει έρευνα με ερωτηματολόγιο με σκοπό να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να μετριαστούν οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στις μέλισσες. Στο ερωτηματολόγιο εξετάζονται οι πιθανές αιτίες για την εξαφάνιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού των μελισσών και στη συνέχεια τίθενται σε διαβούλευση πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Αναλυτικότερα να αναφέρουμε ότι η διαβούλευση ήταν ανοικτή για όλους τους ενδιαφερόμενους μέχρι και τις 5 Απριλίου 2018. Οι άγριοι επικονιαστές, όπως μέλισσες, πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα, επικονιάζουν καλλιέργειες και άγρια φυτά, ώστε να μπορούν να αποδώσουν καρπούς και σπόρους. Η ετήσια γεωργική παραγωγή της Ε.Ε. που αποδίδεται άμεσα στους επικονιαστές υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, δήλωσε σχετικά: «Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει για την απότομη πτώση του πληθυσμού των επικονιαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουμε κατανοήσει τις μειώσεις για ορισμένους επικονιαστές, ενώ υπάρχουν κενά γνώσης για άλλους. Είναι καιρός να δράσουμε. Αν δεν το κάνουμε, εμείς και οι μελλοντικές μας γενιές θα πληρώσουμε πραγματικά πολύ βαρύ τίμημα».
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, δήλωσε με τη σειρά του: «Οι επικονιαστές είναι πολύ σημαντικοί για την επισιτιστική μας ασφάλεια και τις αγροτικές κοινότητες - καθώς και για τη ζωή στον πλανήτη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χάνουμε. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα της Ε.Ε. 2020 έδειξε ότι η επικονίαση μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σχεδόν 1 στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων βρίσκεται αντιμέτωπο με την εξαφάνιση, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό “Κόκκινο κατάλογο”, απειλούμενων ζωικών ειδών.
Για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού των επικονιαστών, η Κομισιόν επιδιώκει να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και καλεί τους επιστήμονες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις δημόσιες Αρχές και τους πολίτες να συμβάλουν».
Μελισσοκόμοι: «Νιώθουμε ανασφάλεια»
Την άποψή του για το θέμα αυτό, δηλώνοντας όμως ότι νιώθει ανασφάλεια ως Ευρωπαίος πολίτης αλλά και ως Έλληνας παραγωγός, εξέφρασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο μελισσοκόμος Γιώργος Μαργαρίτης.
«Δε διαφωνώ με τη χρησιμότητα του ερωτηματολογίου, αλλά από ’κει και πέρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει η μόλυνση του περιβάλλοντος σε ανησυχητικό βαθμό. Όπου η μόλυνση είναι ανεβασμένη έχουν προβλήματα οι μέλισσες. Και το μεγάλο πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική. Ελπίζω να δοθεί μια λύση. Αλλά από ’κει και πέρα, δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο»...
Ωστόσο, στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαργαρίτης λέει ότι «την Ευρωπαϊκή Ένωση δε νομίζω ότι την ενδιαφέρει τόσο πολύ, από τη στιγμή που αφήνουν στη χώρα μας και κυκλοφορούν φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα σε πολλές άλλες χώρες»...
Και αναφέρεται σε φάρμακα με τα οποία γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα ψεκασμοί σε καλαμπόκια και βαμβάκι. «Είναι φάρμακα που κάνουν φοβερή ζημιά στις μέλισσες. Είναι δυο-τρία φάρμακα με μεγάλες επιπτώσεις».
Στο ερώτημά μας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, ο Γιώργος Μαργαρίτης κάνει λόγο για «απώλειες στη μέλισσα που όλοι μας ως μελισσοκόμοι τις έχουμε βιώσει. Εγώ το βίωσα πριν από μερικά χρόνια, που είχαν ψεκάσει τους φοίνικες. Αυτά τα φάρμακα λένε ότι είναι ακίνδυνα, αλλά δεν είναι. Πάει η μέλισσα στον ανθό που κάνει ο φοίνικας και ψοφάει. Και είχαν ψεκάσει τότε πάρα πολλές μέλισσες και σε άλλους μελισσοκόμους. Επίσης, πάνε και ψεκάζουν τα πεύκα για να σκοτώσουν τον “εργάτη” και έτσι δηλητηριάζονται και οι μέλισσες. Μάλιστα, αυτά τα περιττώματα που αφήνει ο “εργάτης” είναι η τροφή της μέλισσας πάνω στο πεύκο»...
neakriti.gr