ΚΙΝΑΛ : “Το Λασίθι στην εντατική”

6:03 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
06:01 μ.μ. - Δευ, 18/03/2021
Image: ΚΙΝΑΛ :  “Το Λασίθι στην εντατική”

Από το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Πολύ αργά και μπροστά στο αδιέξοδο ήρθε η αντίδραση του συντονιστή Covid-19 στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του Λασιθίου, με την υποβολή της παραίτησης του για τις δραματικές συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην Μ.Ε.Θ. του Νομού μας.

Σε δηλώσεις του στο TV Kreta ο Διοικητής κ. Μ. Ανδρεαδάκης και προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις αρνητικές εξελίξεις , αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί γιατί δεν βρίσκει γιατρούς. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι. Η αλήθεια είναι ότι κατά την θητεία του , και από τότε που ανέλαβε την διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ η κ.Λ.Μπουρμπουδάκη δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη για την Μ.Ε.Θ στο Γ.Ν.Α.Ν παρόλο που είχε πάντα μία κενή οργανική θέση.

H υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τους επικουρικούς γιατρούς, τους δίνει την δυνατότητα για μονιμοποίηση. Η μονιμοποίηση όμως αυτή μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο που υπηρετούν ή σε άλλο σε μία κενή οργανική θέση που έχει κατανεμηθεί με την προηγούμενη προκήρυξη. Εφ’όσον όμως στην μονάδα Μ.Ε.Θ του Γ.Ν.Α.Ν δεν έχει προκηρυχθεί και κατανεμηθεί θέση , ο γιατρός που υπάρχει αυτήν την στιγμή δεν δύναται να μονιμοποιηθεί στο νοσοκομείο μας αλλά στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Στην προσπάθεια να δοθεί λύση ανακοινώθηκε από την ΔΥΠΕ ότι μετά από σύσκεψη στις 15/01 της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ.Λ.Μπουρμπουδάκη, του Υποδιοικητή κ.Δ. Αγαπίου, του Διοικητή Γ.Ν.Α.Ν κ.Μ.Ανδρεαδάκη και της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Γ.Ν-Κ.Υ Νεάπολης κ.Β.Χατζέας, αποφασίστηκε η συνέχεια της λειτουργίας της ΜΕΘ/ΜΕΘ-covid. Η λύση όμως που δόθηκε είναι εκ των έσω και προφανώς προσωρινή, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα σε άλλες δομές για τον εξής λόγο. Έκλεισε η παθολογική της Νεάπολης και οι γιατροί μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Μετακινήθηκε η Δ/ντρια της παθολογικής από το παθολογικό του Γ.Ν.Α.Ν στην Μ.Ε.Θ/ΜEΘ-covid όπως και ο αναισθησιολόγος από το αναισθησιολογικό. Για τον λόγο αυτόν προφανώς ανακοίνωσαν ότι η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την ΜΕΘ και παθολογική κλινική του Γ.Ν.Α.Ν. Τέλος ο συντονιστής Covid-19 κ.Ν.Μουδατσάκης μετά από την συνάντηση με την Διοικήτρια κ.Λ.Μπουρμπουδάκη ανακάλεσε την απόφαση παραίτησης του και συνεχίζει την θητεία του κανονικά θεωρώντας ότι έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε. Στις 24 Νοεμβρίου και εν μέσω του ισχυρού κύματος πανδημίας , ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά Υ.ΠΕ και την ηγεσία του Υπ.Υγείας προανήγγειλαν την μονιμοποίηση των συμβάσεων για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όμως τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ορισμένες συμβάσεις λήγουν το Μάρτιο 2021.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την ημέρα προκήρυξης απαιτούνται τουλάχιστον επτά μήνες για τις τοποθετήσεις των ιατρών στις θέσεις που έχουν οριστεί και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν γιατροί και δεν θα αποκλειστούν ειδικότητες όπως έγινε με την προηγούμενη προκήρυξη γιατί τότε θα οδηγηθούμε στα ίδια αποτελέσματα και την ίδια θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Οταν όμως όλα αυτά δεν γίνονται την κρίσιμη περίοδο , τι είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτήν την φορά θα υλοποιηθούν οι εκ’νέου ίδιες εξαγγελίες; Η ανακοίνωση είναι γενικόλογη και απλά γίνεται για να περάσει η κατακραυγή της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κάτι που να την κάνει δεσμευτική.

Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και η τακτική του βλέποντας και κάνοντας μας κάνει δύσπιστους ως προς τις εξαγγελίες της. Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν το νοσοκομείο και τους πολίτες του Λασιθίου μπορούν να κάνουν την πρώτη μονιμοποίηση που είναι άμεση και δίκαιη. Να πάρουν πίσω την σχεδόν φωτογραφική Υπουργική Απόφαση που ορίζει την μετακίνηση από το Γ.Ν.Α.Ν. και μόνιμη τοποθέτηση στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου του επικουρικού γιατρού που υπάρχει ήδη και τον άμεσο διορισμό του στο Γ.Ν.Α.Ν. εφ’ όσον βέβαια το επιθυμεί και ο ίδιος. Είναι απλά θέμα έμπρακτης πολιτικής βούλησης.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων να πράξουν τις απαραίτητες ενέργειες , να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν άμεσα λύση. Ας σταματήσουν να ζητάνε ατομική ευθύνη και ας αναλάβουν τις δικές τους. Η ευθύνη των διοικούντων είναι η σημαντικότερη. Καλούμε επίσης τους βουλευτές του Νομού μας να αναδείξουν το πρόβλημα , να γίνουν μέρος της λύσης και όχι να περιορίζονται σε απλές ανακοινώσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής θα αναδείξει Κοινοβουλευτικά το θέμα και θα απαιτήσει μόνιμες και γρήγορες λύσεις. Είμαστε δίπλα σε όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που δίνει την μάχη του καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να τους ζητήσει κάτι περισσότερο. Μόνο με έμπρακτες πολιτικές αποφάσεις θα δοθούν οι λύσεις που απαιτούνται. Εμείς δημιουργήσαμε το Ε.Σ.Υ , το πιστεύουμε , το στηρίζουμε και θα το στηρίζουμε πάντα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ