Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

8:23 π.μ. - Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022
08:03 π.μ. - Τετ, 09/23/2022
Image: Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες των βιολογικών τους εργαστηρίων στην Ουκρανία και προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν αναφορές ρωσικών μέσων ότι σε αυτά τα βιολογικά εργαστήρια αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ιών και ότι η Ρωσία τα ανακάλυψε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτές τις καταγγελίες φαίνεται να ασπάζεται το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Zhao Lijian δήλωσε στην ημερήσια ενημέρωση Τύπου ότι για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στην Ουκρανία, στις γύρω περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων.

«Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως αυτή που γνωρίζει καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που αποθηκεύονται και της έρευνας που έχει διεξαχθεί», είπε ο Zhao.

Οι βιοστρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Zhao. Με διάφορα ονόματα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες. «Ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών; Τι ακριβώς έκαναν; Αυτά ήταν πάντα η πηγή προβληματισμού για τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Zhao.

«Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να αποσαφηνίσει πλήρως τις βιολογικές στρατιωτικές της δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να αποδεχθεί να επιβεβαιωθούν αυτές από τρίτα μέρη», συμπλήρωσε ο Zhao.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση για την πρακτική της να εντάξει στο ΝΑΤΟ χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία καθώς αυτή πυροδότησε την σημερινή κρίση. Υπενθύμισε δε σχετικές δηλώσεις δυτικών διπλωματών τις τελευταίες δεκαετίες.

Σι: Μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη», όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στην ισχυρότερη έως τώρα δήλωσή του για τη σύγκρουση.

Ο Σι, μιλώντας διαδικτυακά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «ανησυχητική» και είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μην κλιμακωθεί ή «ξεφύγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με το CCTV. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Σι. Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης και εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού.

Η Κίνα «είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε την αντίθεση επί της αρχής της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές».

Η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό στο οποίο αναφέρεται ως παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσίας, που ενδυναμώθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου την ίδια ημέρα που οι χώρες κήρυξαν στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια», έχει οδηγήσει Πεκίνο σε δύσκολη θέση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται.

Η Μόσχα περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής της χώρας και την απομάκρυνση ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι λένε ότι αυτό αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για μια εισβολή με στόχο την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατ. ανθρώπων.

euro2day.gr