Κι όμως τα σκεύη μιας χρήσης εφευρέθηκαν στην Κνωσό 3.600 χρόνια πριν

2:44 μ.μ. - Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019
02:12 μ.μ. - Τετ, 18/44/2019
Image: Κι όμως τα σκεύη μιας χρήσης εφευρέθηκαν στην Κνωσό 3.600 χρόνια πριν

Το άκαμπτο πήλινο φλιτζάνι κατασκευάστηκε από τους Μινωίτες

Ένα φλιτζάνι μιας χρήσης 3.600 ετών έχει τοποθετηθεί άθικτο σε γκαλερί, στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Το άκαμπτο πήλινο φλιτζάνι κατασκευάστηκε από τους Μινωίτες – οι οποίοι ανήκαν σε έναν από τους πρώτους προηγμένους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς – μεταξύ 1700 και 1600 π.Χ. στην Κνωσσό της Κρήτης.

Χιλιάδες από τα σκεύη που έχουν κατασκευαστεί για κρασί έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φλιτζάνια σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά και στη συνέχεια να πεταχτούν, μετά από γιορτές.

«Η ελίτ ανέδειξε τον πλούτο και το κύρος της, διοργανώνοντας μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PA Media η Τζούλια Φάρλεϊ, επιμελήτρια στο Βρετανικό Μουσείο.

«Οι άνθρωποι έφταναν μαζεύονταν παρέες και έπιναν και έτρωγαν και όπως σήμερα, κανείς δεν ήθελε να κάνει το πλύσιμο», πρόσθεσε η Φάρλεϊ.

Το φλιτζάνι παρουσιαστεί στην έκθεση με τίτλο «Τα σκουπίδια και εμείς» στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με πιο σύγχρονα παραδείγματα προϊόντων μιας χρήσης που έχουν απροσδόκητη αντοχή – συμπεριλαμβανομένου ενός φλιτζανιού, φτιαγμένο από κερωμένο χαρτί, για να σερβίρει ζεστά ροφήματα σε πτήσεις και αεροδρόμια τη δεκαετία του 1990.

«Οι άνθρωποι θα εκπλαγούν όταν δουν ότι τα φλιτζάνια μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας μας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν», δήλωσε η Φάρλεϊ.

«Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια πριν, οι Μινωίτες τα χρησιμοποιούσαν για παρόμοιο λόγο με σήμερα: να σερβίρουν ποτά σε πάρτι. Η μόνη διαφορά είναι το υλικό», προσέθεσε.

«Από τη στιγμή που τα κεραμικά θεωρούνται καλύτερης ποιότητας στη σύγχρονη εποχή, φαίνεται περίεργο να τα πετάξουμε μετά από μία μόνο χρήση. Αλλά όπως το πλαστικό σήμερα, ο πηλός ήταν άμεσα διαθέσιμος, φτηνός για να αποκτηθεί και εύκολο να καλουπωθεί. Επίσης, ο πηλός διατηρείται στο έδαφος για πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε η επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου.

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θαλάσσια πτηνά γίνονται όλο και μικρότερα και ελαφρύτερα και υποφέρουν από αρκετά προβλήματα υγείας από την κατανάλωση του πλαστικού που βρίσκεται στους ωκεανούς.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο παπούτσια και πάνω από 370.000 οδοντόβουρτσες ήταν μεταξύ των πάνω από 400 εκατομμυρίων τεμαχίων πλαστικού που βρέθηκαν πρόσφατα, ξεβρασμένα σε νησιά στον Ινδικό Ωκεανό.

skai.gr