Κι άλλο «καμπανάκι» για τη λειψυδρία από τον ΤΟΕΒ Κουτσουρά

11:31 π.μ. - Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
11:09 π.μ. - Τρί, 18/31/2018
Image: Κι άλλο «καμπανάκι» για τη λειψυδρία από τον ΤΟΕΒ Κουτσουρά

Οι προτάσεις του ΤΟΕΒ για την αντιμετώπιση

Eπιστολή με την οποία προσπαθεί να «αφυπνίσει» και να κινητοποιήσει κάθε αρμόδιο στέλνει ο ΤΟΕΒ του Κουτσουρά με αφορμή τις επιπτώσεις της λειψυδρίας και ξηρασίας που πλήττουν την περιοχή.
 
Η επιστολή έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και κοινοποιείται στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, τον Δήμο Ιεράπετρας, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους βουλευτές Λασιθίου.
 
Αναλυτικότερα:
 
Κύριε Γενικέ
Το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας που μαστίζει την περιφέρειά μας και κυρίως την Ανατολική Κρήτη , έχει πλήξει καταστροφικά και την περιοχή των ορίων ευθύνης του ΤΟΕΒ Κουτσουρά , δηλαδή το σύνολο του οικισμού Κουτσουρά και ενός μέρους της περιοχής του Μακρύ Γιαλού.
 
Όπως γνωρίζετε στην περιοχή μας αρδεύονται 5.500 στρέμματα (650 στρεμ. Θερμοκήπια με πρώϊμα κηπευτικά και τα υπόλοιπα δενδρώδεις καλλιέργειες και συγκεκριμένα αβοκάντο , ελιές λεμονιές κλπ) . Από τις καλλιέργειες αυτές εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν 700 και περισσότερες οικογένειες .
 
Αν δεν υπάρξει άμεση λήψη μέτρων είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες από την αναμενόμενη καταστροφή των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων θα δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας για πολλά χρόνια , με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
Και επειδή το φαινόμενο της ξηρασίας , δυστυχώς όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί θα διαρκέσει για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα, είναι επιβεβλημένο να ληφθούν πέραν των μακροπρόθεσμων μέτρων που αφορούν κατά κύριο λόγο υποδομές, μεσοπρόθεσμα και άμεσα μέτρα.
 
Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας τόσο για το σοβαρό αυτό θέμα όσο και για την περιοχή μας, ζητούμε να συμπεριλάβετε στον προγραμματισμό της περιφέρειας και την δική μας περιοχή.
 
Η σημερινή κατάσταση είναι η εξής :
 
Η πηγή Αρχών έχει μειωθεί στα 60μ3 από τα 300μ3, Το πηγάδι στο δασάκι που είχε απόδοση 20μ3, λόγω υφαρμύρωσης έπαψε να λειτουργεί και οι δύο γεωτρήσεις του Απηγανιά αποδίδουν αντίστοιχα 20μ3 και 40μ3.
 
Η Διοίκηση του ΤΟΕΒ έχει εφαρμόσει τα επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα .
 
Ειδικότερα και άμεσα ζητούμε :
1) Να επισκεφθεί αρμόδιο κλιμάκιο της περιφέρειας την περιοχή μας , για να ελέγξει την πηγή , ώστε να προστατευθεί από τον κίνδυνο μεγαλύτερης απομείωσης της απόδοσης στο μέλλον.
2) Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή υδατοδεξαμενής , δίπλα στην υφιστάμενη που έχει διαρροές και χρήζει άμεσης επισκευής . Το κόστος για το σύνολο αυτών των αναγκαίων ενεργειών είναι 200.000€ , περίπου .
3) Να παρέμβει η Περιφέρεια στη ΔΕΗ για την ταχεία ολοκλήρωση των μελετών για την λιμνοδεξαμενή Μακρύ τοίχου .
4) Να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των παραγωγών για αντικατάσταση των υφιστάμενων δικτύων , με δίκτυα στάγδην άρδευσης , για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων .