Κηπευτικά Ιεράπετρας: Αναγκαίες οι αλλαγές στη διαλογή προϊόντων για καλύτερες τιμές

1:14 μ.μ. - Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022
01:03 μ.μ. - Τρί, 22/14/2022
Image: Κηπευτικά Ιεράπετρας: Αναγκαίες οι αλλαγές στη διαλογή προϊόντων για καλύτερες τιμές

Τι δήλωσαν στον Ηχώ 99,8 ο Σπ. Σιγουράκης από το Δημοπρατήριο Golden Farm και ο Εμμ. Μπλαζαντωνάκης από το Δημοπρατήριο Κρέταν Γαία

Αναφορικά με τη συζήτηση που  πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Δευτέρα μεταξύ Δημοπρατηρίων, Εμπόρων κηπευτικών προϊόντων και Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας  όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η διαδικασία διαλογής  των αγροτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια της διαχείρισης τους, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο εκπρόσωπος του Δημοπρατηρίου Golden Farm κ. Σπύρος Σιγουράκης.

Όπως είπε, η αλυσίδα τροφίμων σε κάθε κρίκο της πρέπει να λειτουργεί σωστά  έτσι ώστε το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή να είναι αυτό, που είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Ο  παραγωγός πρέπει να κατανοήσει ότι η σωστή κατηγοριοποίηση των προϊόντων του,  ανάλογα και με τις προδιαγραφές του εκάστοτε προϊόντος,   θα συμβάλλει ώστε να πάρει την αντίστοιχη τιμή το προϊόν και εν συνεχεία ο ίδιος ως παραγωγός. Ο παραγωγός είναι εκείνος που θα τοποθετήσει το προϊόν του μέσα στην κλούβα και θα το προσκομίσει σε έναν χώρο συγκέντρωσης, πχ στο δημοπρατήριο ή τον έμπορο. Έχοντας , ο παραγωγός, κατηγοριοποιήσει σωστά το προϊόν του, ο έμπορος έχει τη δυνατότητα να δώσει την αξία που πρέπει στο προϊόν, έτσι ώστε να μπορέσει να « βγάλει» την παραγγελία  και να εισπράξει με τη σειρά του τα χρήματα, από το σούπερ μάρκετ ή την αγορά στην οποία θα κατευθυνθεί. Φέτος η χρονιά είναι δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες ιδιαίτερες. Με  αποτέλεσμα και οι ποσότητες και  οι ποιότητες των προϊόντων να μην είναι στα όρια που έχουν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δημιουργεί ένα μεγαλύτερο βάρος στους έμπορους που πρέπει να καλύψουν τις παραγγελίες που έχουν, με συνέπεια να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην τοποθέτηση τιμών στις παρτίδες που αγοράζουν. Θα είναι προς όφελος όλων  να υπάρχει μια σωστή κατηγοριοποίηση. Για αυτό θα γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης των παραγωγών για σωστή κατηγοριοποίηση ήδη από την τοποθέτηση στην κλούβα, εξήγησε ο κ. Σιγουράκης.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

-

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο  υπεύθυνος του Δημοπρατηρίου Κρέταν Γαία κ. Εμμ. Μπλαζαντωνάκης ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στη συνάντηση. Όπως είπε λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν έχει πέσει η ποιότητα των προϊόντων. Από τους εμπόρους εκφράζεται η άποψη ότι κρίνεται αναγκαία η διαλογή  των προϊόντων ώστε να ξεχωρίζουν εκείνα που είναι καλύτερης  ποιότητας ώστε ανάλογα να διατίθενται και στις αντίστοιχες τιμές. Αυτό που προτάθηκε είναι να υπάρχει  ένας συντονισμός ώστε  ήδη από  τους παραγωγούς και  τα δημοπρατήρια  να γίνεται η διαλογή και σε κάθε παρτίδα να αναγράφεται η ποιότητα του προϊόντος. Στη συνάντηση ακούστηκαν κάποιες προτάσεις για το πως η σκέψη αυτή θα μπορούσε να γίνει   πράξη, θα χρειαστεί όμως χρόνος προκειμένου να εφαρμοστεί  ένας τέτοιος σχεδιασμός.

Ακούστε εδώ τον κ. Μπλαζαντωνάκη: