Κενού περιεχομένου οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους αγρότες

11:41 π.μ. - Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Τρί, 20/41/2022
Image: Κενού περιεχομένου οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους αγρότες

Ανάλυση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον οικονομολόγο φοροτεχνικό Γ. Γουλιδάκη

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ, ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης – Οικονομολόγος Φοροτεχνικός, περιφερειακός σύμβουλος. Όπως είπε, υπάρχουν μέτρα που είναι σε θετική κατεύθυνση όπως η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1000 ευρώ στα 1500 ευρώ αν και εδώ τίθεται θέμα με τα αυξημένα ενοίκια αλλά και την δυσκολία εύρεσης σπιτιού. Ένα ακόμη θετικό, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας κατά 3 μήνες.

Επίσης σε θετική κατεύθυνση ότι αυξάνεται κατά 50 ευρώ και διαμορφώνεται στα 250 ευρώ το ποσό που θα λάβουν περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, με χαμηλά εισοδήματα, ανασφάλιστοι, υπερήλικες, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ κοντά στα Χριστούγεννα και μάλιστα εδώ αυξήθηκαν τα όρια ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα, ενισχύονται τα νέα νοικοκυριά με 150.000 ευρώ για νέους από 25-39 ετών όμως ο αριθμός αυτών των νέων είναι περιορισμένος και τελικά οι δικαιούχοι περιορίζονται ακόμη περισσότερο λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γουλιδάκης.

Κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον αγροτικό τομέα λέγοντας αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος. Για τους αγρότες το τέλος επιτηδεύματος που αντιστοιχεί σε 650 ευρώ είναι σε αναστολή τα δυο τελευταία χρόνια, δεν έχει καταργηθεί. Άρα για το 2022 που διανύουμε αν θέλουμε να μην ισχύσει για τους αγρότες και για του χρόνου, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική διαταγή που να προοιωνίζει εάν εφαρμοστεί η όχι.

Επιπλέον ανακοινώθηκε μείωση της φορολογίας για τους αγρότες στο 50% όμως αυτό το μέτρο αφορά, αφενός μεν τους παραγωγούς που είναι συνεταιρισμένοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ από αρχές του 2022 δηλαδή τη χρήση που διανύουμε και οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να καταγράψουν το 75% της ποσότητας που πρέπει να παραδοθεί προς τον συνεταιρισμό για να πάρει την πιστοποίηση που χρειάζεται από το Υπουργείο ο αγρότης φορολογούμενος για να πάρει την έκπτωση του 50%.

Αφετέρου δε η μείωση του 50% στη φορολογία, αφορά τους αγρότες εκείνους που ενταχθούν σε συμβολαιακή γεωργία με στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη σχέση παραγωγού εμπόρου μέσω αυτής. Η συμβολαιακή γεωργία έχει δεσμεύσεις, διάστημα παράδοσης παραλαβής μεταξύ των συναλλασσόμενων, έχει συγκεκριμένες τιμές και ρίσκα. Θα είναι δύσκολο μάλιστα να αποδειχθεί ότι για τη συμβολαιακή γεωργία σε έναν, δυο ή τρεις εμπόρους με τουσ οποίουσ ο αγρότης μπορεί να έχει συμβόλαια τους έχει παραδώσει το 75% των ποσοτήτων, εξήγησε εκτιμώντας οτι για τα όποια ζητήματα προκύπτουν θα αναζητηθούν λύσεις.