Κεφάλαιο μοναξιά: Μήπως τελικά την έχουμε αδικήσει;

3:08 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
03:04 μ.μ. - Παρ, 03/08/2020
Image: Κεφάλαιο μοναξιά: Μήπως τελικά την έχουμε αδικήσει;

Ένα κείμενο της Βάσιας Κούκη

Μοναξιά. Ουσιαστικό γένους θηλυκού. Μια κατάσταση, ένα συναίσθημα. Λέξη με αρνητική χροιά. Όχι απαραίτητα πάντα. Η μοναξιά είναι ευχή ή κατάρα; Έρχεται στη ζωή μας από επιλογή ή απλά προέκυψε; Ερωτήματα που σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Όλα εξαρτώνται από τις επιλογές, την κοσμοθεωρία και τις συγκυρίες που ορίζουν τη ζωή μας.

Η μοναξιά είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Όταν, λόγω καταστάσεων ή αποφάσεων, το νόμισμα αυτό βρεθεί στα δυο σου χέρια, κοίτα το καλά, περιεργάσου το και από τη μια και από την άλλη, αλλά πρόσεξε! Μην αρχίσεις και παίζεις μ' αυτό κορώνα γράμματα. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο σου, αλλά θα κάνει την τύχη σου να βρεθεί ξαφνικά στον αέρα. Δεν το θέλεις, πίστεψέ με.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι, με καθαρό μυαλό και ώριμη σκέψη, συνυπολογίζοντας κάθε πτυχή της ζωής σου, να βουτήξεις βαθιά στη ψυχή σου, να κολυμπήσεις με ωραίες, απλωτές κινήσεις ως την στεριά του μυαλού σου και μόνο τότε θα βρεις την σωστή πλευρά του νομίσματος της μοναξιάς. Αν καταφέρεις και το κάνεις αυτό και τον έλεγχο θα έχεις εσύ στα χέρια σου, μα και η μοναξιά που τόσο φοβάσαι, δεν θα σε βρει απροετοίμαστο.

Κοίταξε τώρα, πώς θα σε κάνω να αναθεωρήσεις, να βγεις από τα στενά και παλιομοδίτικα καλούπια της κοινωνίας μας. Νόρμες που σε θέλουν να βγαίνεις με πολυπληθείς παρέες, να παντρευτείς στα 30 και να έχεις δύο παιδιά ως τα 35. Νόρμες που αν δεν ακολουθήσεις, σε κάνουν δακτυλοδεικτούμενο και καημένο.

Η μοναξιά ΔΕΝ είναι κατάρα. Πάψε να σκέφτεσαι φράσεις του τύπου "Γιατί σε εμένα; ", "Κουράστηκα να μην έχω κανέναν", "Όλοι έχουν σχέση/οικογένεια /παιδιά, εγώ πότε;". Όχι, μην τον λυπάσαι τον εαυτό σου και προπάντων μην τον σπαταλάς σε ευκαιριακούς δεσμούς, σε φιλίες μιας χρήσης ή σχέσεις ανούσιες, που φαντάζουν τελικά καταναγκαστικό έργο. Μην ξινίζεις το όμορφο πρόσωπό σου στο άκουσμα της. Η μοναξιά, αυτή καθεαυτή, εκείνη η τόσο παρεξηγημένη κατάσταση, αυτό το συναίσθημα που στοιχειώνει κάθε άνθρωπο, έχει αξία ανεκτίμητη. Μην την αδικείς. Είναι μια δοκιμασία, ένα "σχολείο" και μάλιστα για καλούς μαθητές, για πολύ καλούς μαθητές, για λίγους. Δυνατούς και μυαλωμένους. Οι πολλοί δεν την αντέχουν. Την κουκουλώνουν όπως όπως και ζουν δυστυχισμένοι, αλλά σύμφωνοι με το τι επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία.

Κράτα, όμως, στο μυαλό σου πως τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς και οι πραγματικά δυνατοί είναι λίγοι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν παρέες πολυπληθείς, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Όλοι μαζί σε ταβερνάκια, σε καφέ και σε μαζώξεις σε σπίτια, για επιτραπέζια και πίτσα. Και η παρέα όλο και μεγαλώνει. Ο ένας φίλος θα φέρει έναν γνωστό του και ο γνωστός του θα φέρει κι έναν φίλο του. Ξαφνικά, βρίσκεσαι με ανθρώπους που ούτε ξέρεις, ούτε σε νοιάζει και πολύ να μάθεις, μα ούτε κι εκείνοι συγκινούνται όταν σε ακούν να περιγράφεις την πρώτη μέρα στη νέα σου δουλειά. Και καλά κάνεις. Και καλά κάνουν.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι πολλοί, στο άκουσμα της μοναξιάς νιώθουν φόβο, το βάζουν στα πόδια. Πιστεύουν πως, αν δεν συνυπάρχουν συνέχεια με άλλους, η ζωή τους χάνει το νόημά της. Να σου πω όμως κάτι; Όσους καφέδες κι αν πιεις, όσους "φίλους" κι αν έχεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσα επιτραπέζια κι αν παίξεις με φίλους φίλων, γνωστούς και αγνώστους, το κενό σου δεν θα γεμίσει έτσι εύκολα.

Κάτι τέτοιο το γνωρίζουν καλά εκείνοι που επέλεξαν τη μοναξιά και στάθηκαν θαρραλέοι απέναντί της. Για αυτούς, δεν είναι μαρτύριο ή κατάρα. Είναι λύτρωση. Αυτοί οι λίγοι, είναι οι πραγματικά δυνατοί. Άνθρωποι που θα ακούσουν μελαγχολικά τραγούδια και δε θα νιώσουν μόνοι. Άνθρωποι που θα κάνουν έναν μεγάλο περίπατο, θα σερβίρουν μόνο ένα πιάτο με φαγητό, θα δουν κωμωδία χωρίς να γελάει κι άλλος δίπλα τους, ούτε θα έχουν κάποιον να μοιραστούν τον πόνο, τη χαρά, το γέλιο ή το δάκρυ τους. Ειδικά το τελευταίο, θα το σκουπίσουν μόνοι τους από το μάγουλό τους και θα προχωρήσουν μπροστά. Οι δυνατοί, αυτοί, άνθρωποι έχουν καλύτερο φίλο τον εαυτό τους και φροντίζουν να μη τον παραμελούν.

Πορεύονται μόνοι, αγέρωχοι, υπερήφανοι, δυνατοί και αλώβητοι. Ελεύθεροι. Ανεξάρτητοι. Έχουν καταλάβει πως η κοσμοπλημμύρα δεν είναι απαραίτητη για να γεμίσεις τη ζωή σου. Αντιθέτως, γνωρίζουν καλά πως η ζωή έχει ανάγκη από χαμόγελο, αισιοδοξία και αλήθεια. Αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με ψυχή καθαρή, που δεν χαρίζεται εύκολα δεξιά και αριστερά, ούτε αναλώνεται με φθηνό αντίτιμο. Η μοναξιά μπορεί να είναι δύσκολη, όμως πολλές φορές είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις για την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.

Αν έρθει στη ζωή σου, μάθε να τη διαχειρίζεσαι και να την αντιμετωπίζεις ως μια περίοδο ανάπαυλας και αυτοκριτικής. Όταν το καταφέρεις αυτό, θα δεις πως θα φτάσεις στο σημείο να την αποζητάς ορισμένες φορές. Την μοναξιά σου να την προσέχεις, να την αγαπάς, να την κανακεύεις και να την αφήνεις να σου δείχνει το πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου. Θα σου πλάσει τον πιο δυνατό χαρακτήρα.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, συμφωνείς με τον Γιάννη Ρίτσο; "Θα σου πω ποια μοναξιά με τρομάζει περισσότερο. Εκείνη που την νιώθεις μέσα στο πλήθος, γιατί κανείς δεν ακούει τα λόγια σου, δεν μετράει τους παλμούς της καρδιάς σου, δεν απλώνει το χέρι να πιάσει το δικό σου. Απλά βαδίζει δίπλα σου και πολλές φορές σε σπρώχνει για να περάσει".

Εσύ είσαι ότι χρειάζεσαι. Εσύ το έχεις. Εσύ το κρατάς. Κοίτα μόνο να σ' αγαπάς!