Κάτω Χωριό | Ανοιχτή συζήτηση για την διαχρονική διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη

9:22 π.μ. - Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024
09:08 π.μ. - Παρ, 02/22/2024
Image: Κάτω Χωριό | Ανοιχτή συζήτηση για την διαχρονική διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη

Την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 19:00 στον ελεύθερο χώρο της πλατείας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας

"ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η λειψυδρία στην Κρήτη αντιμετωπιζόταν ως κάποιο θεωρητικό, παροδικό πρόβλημα. Οι σποραδικές προειδοποιητικές φωνές των αγροτών, των επιστημόνων και του ευαίσθητου κοινού έχουν πλέον επιβεβαιωθεί και είναι προφανές ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει αρκετό και ποιοτικό νερό ούτε για πότισμα ούτε πόσιμο. Τα δέντρα, πανίδα, ολόκληρα τα τοπικά οικοσυστήματα αντιδρούν έντονα.

Οι κυρίαρχες προσεγγήσεις των πολιτικών διοικήσεων εξυπηρετούν συνήθως εκείνα τα συμφέροντα που επωφελούνται από τη λειψυδρία σε βάρος των ανθρώπων, του τοπίου, της ζωής. Οι λύσεις μεμονωμένων ατόμων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τυχαίες και δεν αποτελούν συνολική λύση.

Τι μέλλει γενέσθαι; Έχουμε ελπίδα να σωθούμε διασώζοντας και τα οικοσυστήματα μας; Οι Κρητικοί εδώ και χιλιάδες χρόνια σύλλεγαν με ευρηματικό τρόπο νερό. Η συλλογή και η διαχείρισή του ήταν υπόθεση ολόκληρης της κοινότητας, του χωριού, της περιοχής. Θα ήταν δυνατόν να εφαρμόσουμε αυτή την εμπειρία σήμερα και όχι απλά να σπαταλάμε την χιλιάδων ετών συλλογική εργασία των προγόνων μας;

Καλούμε όλους που βιώνουν το πρόβλημα σε ανοιχτή συζήτηση στην πλατεία του Κάτω Χωριού, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, στις 7 μ. μ.

Χρειαζόμαστε δημιουργικές συζητήσεις πολύ περισσότερο από μονολόγους!

Εκδήλωση υποστηρίζεται από: Επιτροπή πολιτών Ιεράπετρας, Ινστιτούτο φυζικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, Κέντρο έρευνας, προστασίας και φροντίδας Κρητικού αλόγου, ΑΜΚΕ Κοκκινέλλα, ΚΟΙΝΟΣΕΠ Επτάστικτος, Κατάστημα Αϊτρια.