Κάτω από τα πόδια μας σε μικρό εστιακό βάθος η σεισμική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα

12:17 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
12:02 μ.μ. - Δευ, 24/17/2020
Image: Κάτω από τα πόδια μας σε μικρό εστιακό βάθος η σεισμική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα

Ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Β. Καραστάθης στον Ηχώ 99,8

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Ιεράπετρας προκαλεί προβληματισμό και εγείρει πολλά ερωτήματα. Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Β. Καραστάθης μιλά στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη δίνοντας χρήσιμες διευκρινίσεις.

Όπως δήλωσε, η Ιεράπετρα και γενικά η νότια Κρήτη έχουν μια έντονη, φυσική, σεισμική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει χρονική περίοδος που να μην υπάρχουν διάφοροι σεισμοί νότια του νησιού. Όταν γίνονται κοντά σε αστικές ζώνες υπάρχει ανησυχία γιατί γίνονται αισθητοί. Πολλοί άλλοι μπορεί να έχουν εκδηλωθεί αλλά να μην γίνονται αισθητοί γιατί ακριβώς είναι μακριά από αστικές ζώνες. Τις τελευταίες ημέρες, μέσα στον Φλεβάρη, είχαμε σεισμική δραστηριότητα η οποία ήταν ακριβώς κάτω από τα πόδια σας, είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Πρόσθεσε ότι οι σεισμοί έχουν μικρό εστιακό βάθος κάτι που θα μπορούσε να συνάδει με κατακρήμνιση, όμως περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι μικροί τεκτονικοί σεισμοί που εντάσσονται στη φυσική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Σε ότι αφορά στον θόρυβο που ακούει ο πολίτης αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς, σχετικά μικρού βάθους, διευκρίνισε.

Σε άλλο σημείο είπε οτι , ζείτε σε μια περιοχή που διαχρονικά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, είναι στο ελληνικό τόξο που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει πιθανότητα για έναν πιο ισχυρό σεισμό. Αυτό δεν έχει να κάνει με την σημερινή περίοδο. Όταν υπάρχει μια φυσική σεισμικότητα στην περιοχή αυτό δεν υποδηλώνει τίποτα παραπάνω από το ότι μια ζώνη είναι ενεργή. Δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα έχουμε μια διαφοροποίηση. Η Κρήτη ωστόσο πάντα θα πρέπει να είναι ετοιμασμένη για σεισμούς. Δεν λέμε ότι επίκειται σεισμός. Αλλά γενικά πρέπει να είναι ετοιμασμένη γιατί είναι μια περιοχή υψηλού σεισμικού δυναμικού, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εν συνεχεία ο κ. Καραστάθης αναφέρθηκε στο ρήγμα στο φαράγγι του Χα, στη σεισμική δραστηριότητα γύρω από την Κάρπαθο, τις σεισμικές έρευνες για εξόρυξη κοιτασμάτων και κατά πόσο ενδεχομένως επηρεάσουν τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί κ.α.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Καραστάθη: