Κατσαγκόλης: Οδηγίες σε περίπτωση θετικού self test

9:29 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022
09:01 π.μ. - Τρί, 11/29/2022
Image: Κατσαγκόλης: Οδηγίες σε περίπτωση θετικού self test

O προϊστάμενος β/βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Με κατάληψη των σχολείων, μαθητές της Ιεράπετρας εκφράζουν για δεύτερη μέρα σήμερα την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας μετά και τα αυξημένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιεράπετρα και γενικότερα σε όλο τον νομό Λασιθίου. Στα αιτήματα των μαθητών είναι η δωρεάν παροχή μάσκας, η αναγκαιότητα για συχνές απολυμάνσεις, η κατάργηση του 50% +1 που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα κλπ. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο β/βαθμιας εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου κ. Θανάση Κατσαγκόλη σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο Λύκειο, το ΕΠΑΛ, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας καθώς και το Γυμνάσιο και το Λυκείου Μακρύ Γιαλού – Κουτσουρά.

Ο κ. Κατσαγκόλης πρόσθεσε ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία και από τα τεστ που δηλώθηκαν προέκυψε ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 150 μαθητές και 18 εκπαιδευτικοί. Αργότερα σήμερα θα έχει αναλυτικά στοιχεία για τα σημερινά αποτελέσματα των self test μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε ότι αφορά στις απουσίες των καθηγητών η αναπλήρωση γίνεται εσωτερικά σε κάθε σχολείο με αναδιαμόρφωση του προγράμματος. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας προχωρά προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες αυτές ανάγκες.

Σχετικά με τα self test είπε ότι ως Διεύθυνση έχουν στη διάθεσή τους επάρκεια και είναι ενήμεροι οι Διευθυντές ώστε να τα προμηθευτούν σε περίπτωση που χρειαστούν προς διάθεσή τους σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Εν συνεχεία ο κ. προϊστάμενος έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους βρεθεί θετικό, τι γίνεται με τις στενές επαφές , τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν αδέρφια και εάν πρέπει να πάνε στο σχολείο , τι ισχύει εάν είναι εμβολιασμένα ή όχι, παραθέτοντας μας τον παρακάτω πίνακα προς ενημέρωση.

hxonews

Ακούστε εδώ τον κ. Κατσαγκόλη:

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις

-Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.

-Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

-Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου, π.χ. υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.